Keksz csokilappal és sós karamellával

  • 2013.12.05.
  • 0

Sütipecsét mániám újabb darabja, talán mondanom sem kell, hogy a jelenlegi kedvenc. Szenzációs készlet, van egy kekszkiszúró darabja és van egy hozzá tartozó szilikon forma, aminek a segítségével 6 db csokilap készíthető. Mikulás vagy karácsonyi mintával is választható. Az exkluzív kiszúró díszdobozban, csinos kis receptes füzettel kapható, és van egy egyszerűbb, amiben csak a kiszúró és a szilikonlap található.A keksz a legegyszerűbb linzertől a különböző magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítetten keresztül bármilyen lehet, és ugyanígy a csokoládé lap is remekül variálható. Egyszerű étcsokin vagy tejcsokin keresztül a fehércsokis, aszalt gyümölcsös különlegesség is elkészíthető, tényleg csak a képzelet szab határt. Én most robbanócukorkásat szeretnék, ha kapnék végre robbanócukorkát :)A csokilapkát egy kis olvasztott csokoládéval lehet a kekszre ragasztani, de én sós karamellát készítettem hozzá, mit mondjak, nem volt rossz...Hozzávalók:250 g finomliszt50 g kukoricalisztcsipet só200 g hideg vaj kockára vágva100 g porcukor1-2 ek. hideg tejszínAz összes hozzávalót késes robotgépbe mértem és 1-2 perc alatt összeállítottam a tésztát. Fóliába csomagoltam és legalább egy órára hűtőbe tettem, de akár 2-3 napig is pihenhet ott.Míg a tészta hűlt elkezdtem a csokilapokat gyártani. Kb. 50 g apróra tört étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztottam, simára kevertem, majd hozzáadtam még 10-15 g apróra tört étcsokoládét. addig kevergettem míg szépen felolvadt. A szilikon formát egy tálcára (vagy más sima felületre) tettem, a mélyedéseibe kanalaztam a csokiból, majd pár centi magasságból párszor a tálcára ejtettem, így a csoki felülete szépen kisimult. Hűtőbe tettem míg megdermedt.
Óvatosan kipattintottam a formából, és elkészítettem a következő hat lapot.A sós karamellához 10 dkg cukrot egy evőkanál vízzel egy kisebb lábasban tűzre tettem. Addig melegítettem, míg szép borostyánszínű lett, akkor egy nagy evőkanál vajat is beledobtam, habverővel simára kevertem, majd kb. egy deci tejszínnel felöntöttem. Addig kevergettem, míg kissé besűrűsödött. Egy jó nagy csipet, vagy inkább kettő
fleur de sel-t szórtam bele és hagytam kihűlni.A pihentetett linzertésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtottam, a kiszúróval
kiszaggattam és sütőpapíros tepsin, 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt kisütöttem. A kekszeket kihűtöttem.Már csak az összeállítás maradt hátra. A kekszekre a csokilapokat a sós karamellel ragasztottam rá.A Gasztroshop-tól az egyszerűbb és az exkluzív megjelenés is megrendelhető. Remek karácsonyi ajándék lehet.