Csigakenyér

  • 2013.09.10.
  • 9

A hétvégén vendégeink voltak, nekik készítettem egy csokis-habcsókos rózsakalácsot. Nagyon szeretem ezt a formát, igen csak dekoratív, ráadásul jó sok tölteléket elrejt, amitől könnyű, lágy lesz a péksütemény.Tegnap este aztán kipróbáltam sós verzióban is. Hasonlóan remek lett.A töltelék bármi lehet, amit csak szeretünk. Én most is a fiúk kedvencét, a sonkásat készítettem el, és egy kolbászosat, hogy a férjem is elégedett legyen.Hozzávalók:550 g finomliszt2 tk. só0,5 dl olaj1 tojás1,5 dl víz1,5 dl tej3 dkg friss élesztőTöltelék:darált sonkakolbászegy doboz tejfölsó, borsreszelt sajtfokhagymaA tészta hozzávalóiból egy könnyű, hólyagos, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
Kelesztőtálba tesszük és 30 percig pihenni hagyjuk.Míg kel a töltelékhez lereszeljük a sajtot, ledaráljuk a sonkát és apróra vágjuk a kolbászt. A tejfölt pici sóval, borssal és zúzott fokhagymával elkeverjük.Két, kb. 24-25 cm átmérőjű kerek formát sütőpapírral kibélelünk.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kettévágjuk. Egyesével kb. 20-22 cm széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőlük. Megkenjük tejföllel, megszórjuk a ledarált sonkával, a másikat kolbásszal, befedjük reszelt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit.Fogunk egy éles kést és hosszában kettévágjuk. Az egyik felét feltekerjük csiga alakban, majd a másik felet aköré csavarjuk. Úgy a legkönnyebb, ha ezt azon a sütőpapíron végezzük el, amivel kibéleltük a formát, majd a papír segítségével emeljük a formába.
A másikkal ugyanígy járunk el.Formázási segítség ITT.A MIELE sütőt ezután bekapcsoltam 170 fokra, légkeverésre (anélkül 180 fok), és a csigakenyereket 30 perc alatt szép pirosra sütöttem.