Töltött-csavart tészta

  • 2013.08.27.
  • 4

Valami eszméletlenül szép, gyakorlatilag csupa hús házi szalonnához sikerült jutnom. Valamelyik este sütöttem belőle a fiúknak és ahogy illatozni kezdett jött is az ötlet, hogy péksüteményt is kellene sütni vele. Közeledik az iskola, lehet megint agyalni, hogy mit csomagoljunk a gyereknek, nem ártanak az ilyen ötletek.A lehető legegyszerűbb tésztát akartam összeállítani, bár a hozzávalók láttán biztosan felszalad néhány kedves olvasónak a szemöldöke, mert íróval készítettem, de semmi pánik, egész egyszerűen ki lehet váltani. Helyette mehet bele joghurt és víz keveréke, vagy a folyadék lehet tej és víz fele-fele arányban, de lehet csak vízzel, vagy csak tejjel is készíteni. Attól függően, hogy mi van otthon, vagy épp mihez van kedvünk.Ezt a jópofa formát egy fészes fotón láttam megint csak, sajnos nem volt mellette link. Elég hosszasan néztem, mire rájöttem, hogy hogyan is készült. Mondjuk az is lehet, hogy nem így, de a végeredmény remek lett. Egy egyszerű, de mutatós péksütemény, amit könnyű elfogyasztani (ez ugye nem hátrány a suli folyosón), a töltelék nem hullik belőle, mégis mindenütt ott van.A lényeg a formázáson van, a tölteléket ezer módon lehet variálni, kinek mi a kedvence. A sós töltelékből nem hiányozhat szerintem a sajt, az nagyon jól mutat ahogy a vágások mentén kissé kifolyik és pirosra sül.Édes tölteléknek meg a zserbó tölteléket tudnám a legjobban elképzelni, baracklekvár, rá őrölt dió...Hozzávalók:50 dkg finomliszt1,5 tk. só1 tk. cukor1 tojás2 ek burgonyapehely (elhagyható)320 ml író (vagy 3 dl tej és víz fele-fele arányban)3 ek. a szalonna kisült zsírjából (vagy olaj)2 dkg friss élesztőTöltelék:kb. 15-20 dkg húsos szalonna vagy bacon1 ek. olívaolaj20 dkg reszelt sajta szalonna kisült zsírja1 tojásTetejére:1 egész tojásszezámmagA szalonnával kezdjük. Kisebb kockára vágjuk és 1ek. olívaolajon kisütjük. A ropogósra sült szalonnát kihalásszuk, a zsiradékot félretesszük.A kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérjük az összes hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát.Természetesen kézzel is lehet, ebben az esetben tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a folyadékot, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ráütjük a tojást és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha összeállt egy gombóccá, akkor rácsorgatjuk a zsiradékot és tovább dagasztjuk, míg a tésztánk felülete sima, fényes lesz és nem ragad már sem a kezünkhöz sem az edényhez.Letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk.Ezalatt lereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a szalonna összes kisült zsírját (ha kevés, akkor egy-két ek. vajat is tehetünk bele) és beleütjük a tojást is. Jól összekeverjük. Akkor jó, ha kenhető a masszánk.A közben megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2mm vastagságú téglalap formára nyújtjuk (kb. 30x 70 cm).
Felét megkenjük a töltelékkel, majd ráhajtjuk a tészta másik felét.Ezután kb. 5 cm széles csíkokra (téglalapokra) vágjuk. Az így kapott téglalapok közepét egy éles késsel (pizzavágóval) elvágjuk, de úgy, hogy a két végén másfél-két cm hosszan egyben maradjon.Ezt az egyben maradt részt a bevágáson átbujtatjuk, egymás után kétszer. Az alsó és a felső felét is.
arra kell ügyelni, ha mondjuk a felső részt felülről bujtattuk, akkor az alsó részt alá fordítsuk, különben kitekerjük....A tésztát óvatosan átemeljük sütőpapíros tepsire.Mindet lekenjük egész, felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Csak addig pihentetjük, míg a sütőt 200 fokra előmelegítjük (légkeverés 180 fok).Sütési idő 18- 20 perc