Szörp (most eper) hidegen

  • 2013.05.27.
  • 7

Nem vagyunk nagy szörp fogyasztók, a bolti aromákkal és egyéb rémségekkel telepakolt szörpöktől pláne nem jövünk lázba, de egy jó házi szörp azért más. Amikor először kóstoltam a férjem nagynénjének csodás szörpjét azonnal rajongójává váltam. Persze rögtön a receptről faggattam és legnagyobb meglepetésemre hideg készítésű szörpről mesélt.A szörp készülhet málnából, eperből, ribizliből, szederből, áfonyából, fekete ribizliből, sőt meggyből is.Persze úgy a leggazdaságosabb, ha saját gyümölcsünk van, de most az eper viszonylag barátságos áron kapható, így érdemes belőle még akkor is elkészíteni, ha a gyümölcsöt vásárolni kell hozzá.Hozzávalók:2 kg gyümölcs (most eper)1,5 l víz2 tk. borkősav1/2 mk. szalicil (én nátrium benzoátot használtam)
2,5 kg cukorA gyümölcsöt alaposan megtisztítjuk, megmossuk.Egy tálba öntjük és kézzel alaposan összenyomkodjuk (én botmixerrel is rámentem), elkeverjük a borkősavval, a tartósítószerrel s a vízzel. letakarjuk és hűvös helyen egy napig állni hagyjuk.Másnap egy mélyebb edénybe (én azt a műanyag vödröt használtam, amiben a multik narancsot árulnak) mérünk két és fél kiló cukrot.A masszát egy tüllzacskóba öntjük és a cukor fölé lógatjuk. (Én a
vödörre tettem egy szűrőt, amit kibéleltem egy tüll darabbal amit egy régi függönyből vágtam. beleöntöttem a masszát, majd a tüllt összefogtam, elkötöttem és fellógattam. A vödör a cukorral persze végig alatta volt. A szűrőre tovább már nincs szükség.)Két-két és fél napig hagyjuk lógni és kicsepegni a gyümölcslevet a cukorra. közben néhányszor megkeverjük, hogy a cukor felolvadjon.Végül tisztára mosunk üvegeket, sterilizáljuk, tartósítószeres vízben átöblítjük, majd a szörpöt beletöltjük. Lekötjük és azonnal a kamra polcára tesszük. Persze, ha azt szeretnénk, hogy maradjon belőle télire is, akkor érdemes jó mélyen elrejteni, vagy igen nagy mennyiséget készíteni....Kb. 4,5 liter szörpöt kapunk, legalábbis az eperből nekem ennyi lett.

Címkék

Eper Befőzés Ital