Kossuth kifli

  • 2013.03.14.
  • 8

Március 15. alkalmából nem is süthetnénk stílusosabb süteményt a Kossuth kiflinél.
Magának a süteménynek valószínűleg nem sok köze volt Kossuth Lajoshoz, de a legenda szerint a pozsonyi országgyűlés alatt szívesen fogyasztott mandulás vagy diós krémmel töltött kifliket Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Az sem tisztázott, hogy ez a sütemény a pozsonyi kiflihez hasonlatos töltött tészta volt, vagy dióval, mandulával megszórt, kifli alakúra szaggatott vajas piskóta.
Ez utóbbit én hosszú évekig diós félholdak néven sütöttem, csak később vált számomra is világossá, hogy ez a Kossuth kifli.
Hozzávaló:




30 dkg porcukor




25 dkg vaj (vagy margarin)




5 tojás




1 citrom reszelt héja




fél citrom leve




30 dkg finomliszt




1 sütőpor




kb. 15 dkg dióA puha vajat és a porcukrot habosra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is. Tovább habosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját is.A liszttel elkeverjük a sütőport. Kanalanként a tojásos masszába keverjük.A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk.Kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazzuk, lisztezzük) egy kb, 30x35 cm-es tepsit és a vajas piskótamasszát belesimítjuk. A tetejét megszórjuk a durvára tört dióbéllel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt egy fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.

Címkék

Dió