Chiacchiere

  • 2020.02.17.
  • 5

ChiacchiereA farsang a jelmezbálok, a fánkok és más finomabbnál finomabb olajban sült édességek időszaka is. Ezek utóbbiak közül talán az egyik legnépszerűbb Olaszországban a „chiacchiere”, mely egy porcukorral bőven megszórt, vékony, lapszerű, roppanós édesség. De vajon honnan érkezett a chiacchiere, mely az év legszínesebb és legvidámabb időszakában megjelenik a cukrászdák és a pékségek kínálatában?EredeteNem meglepően eredete az ókori Római időkig nyúlik vissza. A rómaiak a téli napforduló idején tartották szaturnália ünnepeket, melynek egyik legkülönlegesebb édessége volt a sertészsírban kisütött frictilia. Ennek az utcán osztogatott és fogyasztott édességnek a receptjét, Marcus Apicius az ínyencségeiről és tékozlásairól egyaránt híres római mesterszakács is leírja. A „De re coquinaria” című szakácskönyve szerint a frictilia egy tojásból és tönkölybúza lisztjéből, készített falatkákra vágott édesség, melyet forró zsírban megsütnek majd mézbe mártva fogyasztanak.Több név, egy receptúraBugie Ligúriában, cenci Toszkánában, frappe Rómában, galani Venetóban, cròstoli Friuliban, meraviglie Szardínia szigetén. Az eltérő nevek mégis ugyanazt az édességet takarják, a recept az ízesítésnek használt hozzávalókat leszámítva nagyjából ugyanaz.A tészta lisztből, cukorból, vajból és tojásból készül. Majd ezután jönnek az ízesítési variációk, ki Marsalát ad hozzá, ki fehér bort, míg mások, grappát. Az ókori verzióhoz képest csak annyi változott, hogy napjainkban már nem zsírban, hanem növényi zsírban sül a chiacchiere, esetleg sütőben. A kisült tészta akkor tökéletes, ha felületén kis buborékok, hólyagok vannak. Ez mutatja ugyanis, hogy tésztát a tradíció szerint, készítették, nyújtották és helyesen sütötték meg.Előkészítési idő:








1 óra + 30-60 perc pihentetésSütési idő:












1 perc, ha olajban sütjük; 8-10 perc ha sütőbenTípus:
















édesség (olajban sült)Nehézségi fok:









könnyűHozzávalók 45-50 darabhoz:300 g 00-ás liszt2 db tojás (a legjobb ha szoba-hőmérsékletű)40 g cukor, ez helyettesíthető mézzel is40 g vaj30 g grappa (pálinka) vagy fehérbor vagy Marsala likőrbor (ez helyettesíti tulajdonképpen az élesztőt, így ne hagyjuk el)1 csipet só1 citrom reszelt héjafél rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukorA befejezéshezporcukorolaj a sütéshezElkészítése Tegyük egy tálba az átszitált lisztet, a cukrot, a sót, a citromhéjat és a vanília kikapart belsejét. Keverjük jól össze.A liszt közepébe készítsünk egy kis “fészket” és öntsük bele a felolvasztott, de nem meleg vajat, a grappát és a két tojást. Egy villa segítségével a folyékony hozzávalókat keverjük össze, majd kezdj