Calda, Calda

  • 2018.03.12.
  • 2

Az olasz street foodLiguriában “farinatat”-nak, Toszkánában “Cecina”-nak, Carrarában pedig “Calda, calda”-nak hívják ezt a csicseriborsóból készült kemencében sült lepényt (pizza félét). Megkóstolhatjuk pizzériákban, kenyérboltokban, ha megkedveltük akár otthon is elkészíthetjük. A tésztát csicseriborsó lisztből, vízből, kevés olaj és só hozzáadásával készítjük. Esetleg rozmaring ágacskával vagy újhagymával fűszerezhetjük. TörténeteEredetére többféle feltételezés létezik, de mindegyik a szegénységre vezethető vissza. Az egyik feltételezés szerint az ókori rómaiak Genova ostromakor a búzalisztet a jóval olcsóbb csicseriborsó lisztre cserélték. A katonák ebből készítettek lepényt, amit a pajzsukon sütöttek meg. Az eredmény egy olcsó és tápláló étel lett. (A pajzsot, mint egyfajta tepsit focaccia és sós lepények, torták elkészítésére is használták.)Egy másik feltételezés szerint az étel 1284-ben a Meloria melletti tengeri csatában született. A csata alatt kitörő heves tengeri vihar a genovaiak hajójába tengervizet juttatott. A bejutó víz összekeveredett némi olajjal és csicseriborsó liszttel. Mivel a tengerészek szűkében voltak az élelemnek, ezt a keveréket összegyűjtötték majd a
nap melegén megsütötték. Genovába visszatérve a receptet tovább tökéletesítették és a nap melege helyett már fatüzelésű kemencében sütötték. Tetejére friss sajtot vagy ecetes hagymát szórtak. Az eredmény annyira tökéletes lett, hogy az ételt csipkelődésként “Pisa aranyaként” is nevezték. Ezzel utalva arra, hogy a Meloria melletti csatában a genovaiak győzelmet arattak a pisaiak felett. Csicseriborsó, egy ókori hüvelyes
8 000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni, feltehetőleg Irak területén. Európai elterjedését a spanyoloknak köszönhetjük. Rostokban gazda, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Gluténmentes, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, C- és B vitamint is tartalmaz. Előkészítési idő: 15 perc + 2 óra pihentetési időSütési idő:









20 percTípus:















tészták, tenger gyümölcseiNehézségi fok:



könnyűHozzávalók egy 40 cm-es átmérőjű formához (10 szelet): 300 g csicseriborsó liszt600 ml víz6-8 evőkanál olívaolaj1 ág rozmaringsóborsElkészítése A csicseriborsó lisztet egy tálba helyezzük, hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, majd sózzuk, borsozzukFolyamatos kevergetés mellett lassan hozzáöntjük a vizet. Addig keverjük, amíg egy csomómentes masszát nem kapunk.Beletesszük a rozmaring ágacskát, lefedjük és 1-2 óráig hűtőben pihentetjük.A sütőt 240-260 fokra előmelegítjükA sütőformát olajjal kikenjük. Beleöntjük a tésztát. A tészta tetejére morzsolunk egy kevés friss rozmaringlevelet és megszórjuk borssal.240-260 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd további 5-10 percig grillezük.Friss zöldségekkel, sajttal esetleg egy pohár fehérborral fogyasztjuk.Felhasznált forrásokLa Gazzetta del GustoMangiarebuono