Szicíliai narancssaláta

  • 2014.11.29.
  • 7

A recept neve olaszul:
insalata di arance e finocchi alla sicilianaAki még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni! Pedig így van, a narancs a konvencióknak hátat fordítva, ebben a salátában azt az oldalát mutatja meg, hogy nem csak gyümölcssalátákban, desszertekben, cukorral, vagy édes aromákkal lehet fogyasztani.
Szicília gyümölcs- és gabonatermesztéseA narancssaláta eredetileg arab eredetű étel, az arab hódítók hagyták maguk után Szicília szigetén, magával a naranccsal mint gyümölccsel együtt. Igaz a IX.-XI. századi arab uralomnak Szicília a keserű narancs és a citrom ültetvényeket köszönheti és csak a XV. században Vasco de Gama közreműködése révén honosították meg az édes narancsot is. A saláta fő alapanyaga a narancs, melyet olajjal, sóval, fekete borssal kevernek össze. Több változata létezik, aszerint hogy a narancsot milyen más zöldségekkel, fűszerekkel vegyítik. Készítik például lila hagymával és
édesköménnyel, olajbogyóval, peperoncinóval, esetleg fokhagymával, mentával, rozmaringgal, zsázsával, vagy akár füstölt heringgel, kolbásszal vagy sertéshússal is.A saláta frissítő, alacsony kalória tartalmú. Fogyaszthatjuk előételként, köretként vagy egytálételként is. Szicíliában és Olaszország más területein is népszerű szereplője a karácsonyi menüknek, mind élénk színe miatt, mind az emésztést elősegítő jellege és nem utolsó sorban a finom íze miatt. Előkészítési idő: 15 perc
Pihentetési idő:









10 Típus:
















saláták, köretek Nehézségi fok:



alacsony
Hozzávalók 4 személyre: 4 db narancs2 db édeskömény gumó1 fej lila hagyma30 g olajbogyóAz öntethezolívaolaj 3 evőkanál5 evőkanál narancslésó, borsnéhány friss mentalevélElkészítése A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük és egy kisebb tálba tesszük. A hagymára annyi hideg vizet öntünk, hogy ellepje és 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A narancsokat megmossuk és úgy hámozzuk meg egy éles kés segítségével, hogy a fehér színű, kesernyés héjat is eltávolítsuk. A narancsot 0,5 cm-es karikákra vágjuk vagy cikkekre bontjuk
és
magjait eltávolítjuk. Az édesköményt megmossuk, megtisztítjuk és egy uborkaszeletelő segítségével vékonyra szeleteljük. A narancsot, az édesköményt, a hagymát, az olívabogyót egy tálba helyezzük és összekeverjük. Másik lehetőség: a narancs szeleteket egy lapos tálon szépen elhelyezzük és rászórjuk a hagymát, az édesköményt és az olajbogyót. Az olívaolajat összekeverjük a narancslével, ízesítjük sóval, borssal, mentalevéllel és a salátára öntjük. A salátát 10 percig pihentetjük a hűtőben, majd szervírozzuk.