Spagetti sajttal és fekete borssal

  • 2014.11.03.
  • 1

A recept neve olaszul: spaghetti cacio e pepeA hagyomány szerint ez a fogás a vidéki lakosság egyik legrégibb, legősibb és legegyszerűbb étele. Eredete a legeltető állattartáshoz, a pásztorok vándorló életmódjához köthető. A pásztorok sokszor csak tésztát, fekete borsot és “pecorino” sajtot vittek a tarisznyájukba, melynek segítségével
kalória dús, de ízletes fogást tudtak készíteni. Miért ezeket az alapanyagokat? A pecorinót, mert ez az érlelt sajt sokáig elállt, borsot mert szervezetüket felmelegítette
és megvédte, végül de nem utolsó sorban
tésztát a kalória tartalma miatt.A receptnek sokféle variációja, akár a felhasznált tészta formája, akár annak tekintetében, hogy a borsot, a sajtot és a tésztát miként kell egyesíteni, összekeverni. Találhatunk olyan recepteket is, amelyek olaj, vaj, tejszín hozzáadását is javasolják, ez azonban nem az eredeti verzió, amely szigorúan csak tojás nélküli tésztát, borsot és sajtot használ. Az eredeti receptnek további nyersanyagok hozzáadásával–
például a szalonna vagy paradicsom-
olyan népszerű utódjai születtek mint a “spaghetti alla Gricia” vagy “spagetthi all’ amatriciana”, melyekkel majd újabb bejegyzésekben ismerkedhetünk meg.A következőkben a klasszikus recept elkészítésének a lépéseivel ismerkedhetünk meg, ami ránézésre egyszerűnek tűnik, de ha nem előírás szerint készítjük el, akkor könnyen egy ragacsos, vizes vagy kiszárad, kihűlt tésztát kaphatunk. Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő:









8-12 perc Típus:
















tészták Nehézségi fok:



közepes
Hozzávalók 4 személyre: 400 g spagetti n. 5200 g pecorino romano sajt ( érlelt, sós juhsajt)fekete bors / őrölt fekete borssó Elkészítése Feltesszük a tésztának való vizet főzni. Sózzuk, majd amikor forrni kezd beletesszük a tésztát. A tésztát a csomagoláson megjelölt főzési idő szerint “al dente” állagúra főzzük.

Vigyázat: a tészta főző vizét ne öntsük ki, mert még szükségünk lesz rá. A sajtot lereszeljük és egy üveg vagy inox tálban összekeverjük az őrölt fekete borssal. Ha igazi ínyencek vagyunk használjunk szemes fekete borsot, amit egy mozsár segítségével megtörünk, majd összekeverünk a sajttal. A megfőtt tésztát hozzákeverjük a borsos sajthoz, majd hozzáadunk a tészta főzőlevéből 1,5-2 merőkanállal és egy villa segítségével jól összekeverjük (max. 1 perc, ellenkező esetben a tészta kihűlhet). Ha jól végeztük a munkánkat a tésztát egy sajtos krémnek kell beborítania. A tésztát tányérra szervírozzuk, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal. Aki kedveli, frissen reszelt pecorinóval is gazdagíthatja, díszítheti. Nem jól sikerült a tésztánk ha, a sajt nem olvadt el és gumisan nyúló gombócokat találunk benne; ha a tál alján vizet találunk, ami azt jelenti hogy a tészta főzőlevéből túl sokat öntöttünk hozzá;