Tönkölybúza saláta grillezett zöldségekkel

  • 2014.01.27.
  • 5

A recept neve olaszul: insalata di farro e verdure grigliateAz eredetileg Irak, Irán és Palesztina területén termesztett tönkölybúzát az ókori görögök honosították meg az Appennini-félszigeten. Ez a gabona mindamellett, hogy a táplálkozás alapvető nyersanyaga volt, használatos volt fizetőeszközként is,
valamint megtalálható volt a magánélet szertartásaiban. A római kori
patrícius esküvői szertartáson – la confarreatio - a jegyesek egymás között egy tönkölybúzából készült kenyeret – panis farreus - osztottak szét, amely a közös életük kezdetét szimbolizálta. A tönkölybúza lágyszárú növény, a pázsitfűfélék családjába tartozik, kitűnően alkalmazkodott az európai éghajlathoz, szinte az egész kontinensen megterem. Olaszországban a legnagyobb termelője
Toszkána, ahol levesek és saláták készítésére használják. Tulajdonságát tekintve gazdag foszforban, káliumban, magnéziumban, A, B2, B3 vitaminban és aminosavakban ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú hiszen 100 grammja 350 kcal-t tartalmaz. A tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár egytálételként vagy első főételként is.



Előkészítési idő: 15 perc Főzési idő:









40 perc Típus:















saláták Nehézségi fok:



könnyű Hozzávalók 4 személyre: 200 g tönkölybúza2 db cukkini1 db kisebb padlizsán1 db kisebb piros kaliforniai paprika 1 db kisebb sárga kaliforniai paprika10-12 szem koktélparadicsom1 evőkanál mustársó5 evőkanál olívaolaj5-6 levél friss bazsalikom10-12 szem magozott olívabogyó1 kis marék rucola2 db virsli
vagy 10 dkg felkockázott sajt vagy 10 dkg grillezett csirkemell (fakoltatív)Elkészítése Lobogó, enyhén sós vízben a tönkölybúzát 40 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük és egy tálba helyezzük. A cukkinit, a padlizsánt, a kaliforniai paprikát megmossuk és apró kockára vagy julienne-re vágjuk, majd két három evőkanál olívaolajon, közepes tűzön 8-10 perc alatt ropogósra sütjük. A paradicsomot, olívabogyót három- négyfele vágjuk, a virslit
felkarikázzuk. A leszűrt tönkölybúzához hozzákeverjük a grillezett zöldséget, a paradicsomot, az olívabogyót, a virslit, a rucolát, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal elkevert mustárral jól összekeverjük és 30-40 perc pihentetés után tálaljuk.

Címkék

Saláták