La cassata, palermói változat

  • 2013.12.09.
  • 8

A recept neve olaszul: la cassata al forno a Palermo Szicília szimbóluma, húsvét nincs nélküle. Eredetileg csak húsvétkor készítettek, később már az év minden szakában.

Két “kulináris kultúra”
a latin és az arab találkozásának az eredménye, ez a vajas linzertésztába ágyazott túrótorta, sütőben megsütve.
Feltételezések szerint arab eredetű édesség. A legenda szerint egy arab földműves volt az, aki először összekeverte a friss juhtúrót ( készítésének több évszázadra visszamenő hagyománya volt Szicíliában)
nádcukorral
és az édesség készítéséhez használt tálról “Quas'at-nak” nevezte el. A szicíliai emír udvari szakácsai (827.-ben kezdődött az arab hódítás, és közel 200 évig tartott az arab uralom) tovább finomítottak a recepten és a cukrozott túrót vajas tésztába töltötték és így sütötték meg. Ezzel megszületett a “cassata al forno”, mely rövidesen elindult hódító útjára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a cassata szó már a XIV. századi szicíliai-latin szótárban is megtalálható volt. Vannak olyan feltételezések is, mely szerint az édesség a neve a latin caseus szóból származik, melynek jelentése sajt. A sütőben sült cassatánál sokkal jobban ismert a szicíliai cassata (la cassata siciliana), ami nem más mint az előbbinek a továbbfejlesztett változata. A normann hódítás majd a spanyol uralom alatt a vajas linzertésztát piskótára cserélték, a túró tölteléket kiegészítették, kandírozott gyümölcsökkel és csokoládéval, majd a torta egy marcipán boítást is kapott, amit szintén kandírozott gyümölcsökkel díszítettek.

Előkészítési idő: 30 perc +1 óra + 1 nap pihentetés Sütési idő:









60 perc
Típus:















édességek Nehézségi fok:


közepesHozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:A tésztához:500 g liszt200 g vaj200 g nádcukor2 egész tojás +
1 tojás sárgája1 csomag vanília vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje1 citrom reszelt héja1 csipet só1 csomag sütőpor1 tojásfehérje a tészta megkenéséhezA töltelékhez:600 g túró (lehetőleg juhtúró)300 g cukor150 g étcsokoládékevés darált keksz vagy piskóta a szóráshozElkészítése A túrót a cukorral és az apróra vágott étcsokoládéval összekeverjük, lefedjük és egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A sütés napján elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukorral, a sütőporral, a vaníliával, 1 csipet sóval és a reszelt citrom héjával összekeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojásokat és gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk, majd celofánba csomagolva legalább egy órát pihentetjük a hűtőben. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Az elkész