Mandulalisztes szőlőszirupos keksz

  • 2013.12.20.
  • 7

Már többször utaltam az általam készített mandulalisztre. Ezt úgy kapom, hogy mandulatejet készítek (ITT írtam róla hogyan és miért), majd a visszamaradt mandulatöredéket tepsire szórom, amit a fűtőtesten tartok. A következő tejkészítésig (3 naponta szoktam) ez a mandulatöredék már száraz. Eleinte így használtam fel kenyerekbe, de aztán szerencse rájöttem :), hogy lehet belőle valódi liszt is. Kiszáradás után beleteszem a kávédarálómba és pár perc alatt teljesen liszt állagú és kinézetű anyagot kapok. Ez a házi préselésű mandulalisztem. A kekszeket ebből készítettem.Mivel előzőleg készült egy hagyományos, görög narancsos kuluraki (keksz), mint ahogy azt a fenti kép illusztrálja, szerettem volna valami kekszfélét liszt nélkül is készíteni. Így némi gondolkodás és számolgatás után ez a recept született.Hozzávalók:* 1,5 csésze mandulaliszt (1 cs=250 ml)* 3 púpozott kk kókuszliszt* 1 tojás* 1/4 cs olívaolaj* 2 nagy ek szőlőszirup** 1/2 kk fahéj* 1/4 kk szerecsendió* csipet só (1/4 kk-nyi)* 2 kk sütőporElkészítés:Mindent fakanállal összekavarok, egy még majdnem folyós masszát kapok, amit nem igazán lehet kézzel gyúrni. Ezt beteszem a hűtőbe legalább 30 percre. Utána olajos kézzel kis gömböket formázok, amiket a tenyeremben ellapítok. Kb. 20 percet sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben. Rácson hagyom kihűlni. Igazán különlegesen finom aromájú teasütemény.* szőlőszirup helyett lehet melaszt vagy mézet használni