Muszaka lépésről lépésre (Μουσακά)

  • 2014.08.19.
  • 1

A görög ételek jogosan megkoronázott királya. Már máskor is írtam a musaka elkészítéséről, de sosem elég részletesen. Most igyekszem megint kipótolni a leírást a sok fázisfotóval, amit sikerült készíteni. Végre elcsíptem egyik családtagom frakkját, így volt fotósom. Remélem így a kezdő háziasszonyok sem méltatlankodnak ez alkalommal a megszokott "amennyit felvesz" meg egyéb pontos leírásaim miatt:) A muszaka nem egy könnyű eset: nem egy könnyű étel. Sem elkészíteni, sem emészteni. Nem azoknak való, akik diétán vannak, mert nagyon hizlaló, tápláló és úgy energiában mint kalóriában gazdag étel. Nem is olcsó, sok a benne lévő drága alapanyag. Manapság többféleképpen el lehet készíteni, vannak diétásabb változatai is, de én ha már 2-szer egy évben rászánom magam, annak rendje és módja szerint készítem el, úgy, ahogyan azt hajdanán a klasszikus görög háziasszonyok.Hozzávalók egy 35 cm átmérőjű kerek tepsihez5 közepesen nagy és vastag, hosszúkás, majdnem fekete padlizsán10 közepes nagyságú krumpli1 kg darált marhahús paradicsomosan elkészítvebesamel400 gr reszelt, kemény, sósabb sárga sajt (Kefalograviera típusú)A darált hús elkészítéséhez:150 ml olívaolaj1 konzerv turmixolt paradicsom (400 gr) vagy 1 nagy mélytányér frissen lereszelt vagy mixelt lédús nyári paradicsom1 lk sűrített paradicsompasztazöldek apróra vágva: petrezselyemzöld, mentafűszerek: szegfűbors, kis rúd fahéj, 1-2 babérlevél, 1 lk pirospaprika2-3 cikk fokhagyma1 nagy hagyma3 tojásfehérjeA besamelhez valók: 1,5-1,8 l tej5 kanál liszt5 kanál vaj
1 lk szerecsendió darálvakéshegynyi só3 tojássárga1.
Mielőtt bármi mást csinálnék, előkészítem a padlizsánt. Szeletekre vágom, lehet hosszában is vagy kerek szeletekre, mindegy. Ne legyenek nagyon vékonyak a szeletek, de ne is legyenek vastagak. Bedörzsölöm őket sóval, és félreteszem őket addig, amíg a többi alapanyag előkészítésével foglalkozom. Egy olyan tálba szoktam félretenni, melynek van egy szitás része és alatta egy tál része, így abba folyhat a padlizsánok leve, mely a só hatására rögtön kezd szivárogni a szeletekből. Állítólag a sózás hatására a padlizsán nem lesz keserű. Én próbáltam sózás nélkül is, nem éreztem valami nagy különbséget, viszont az biztos, hogy ha besózom, a padlizsán nem feketedik meg és sokkal szebb marad. Tehát marad a sózás.2. Második feladat: elkészítem a darált húst. Ezt lehet egy nappal korábban, mert még így is egy egész délelőtt elúszik a többi művelettel. A darált húst ugyanúgy készítem, mint a darált húsos tésztához valót: forró olajon kicsit megfuttatom az apróra vágott hagymát, majd ráteszem a darált húst. Fehéredésig kavargatom, ne maradjanak benne nagyobb csomók. Beleteszem az átpasszírozott vagy apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, szegfűborsot, fahéjat, paradicsompasztát, 1 lk finom magyar piros paprikát (ez természetesen az én adalékom, nem a klasszikus görög recept része), 1-2 babérlevelet. Felöntöm egy fél pohár vízzel és a turmixolt paradicsomokkal, majd addig főzöm lefedve, amíg kevés lé marad alatta. Kb. 1/2-3/4 óra. Ne maradjon túl sok lé alatta, mert eltocsogósítja a muszakát.3. A padlizsán kisütése előtt és a darált hús elkészítése után,
elkészítem a krumplit. Pucolom, megmosom, majd nem túl vékony karikákra vágom őket. Megint lemosom a karikákat egy tál hideg vízben, majd leitatom konyhapapírral a vizet róluk és bő, forró olívaolajban kisütöm. A megsült szeleteket konyhapapírra vagy szűrőre szedem, kissé élükre
állítva, úgy, hogy minél több férjen el egymás mellett, és ne kelljen egymásra tennem őket. Így egy része az olajnak lecsorog róluk.Ugyan a krumpli nem ég olyan könnyen oda, mint
a padlizsán, azért nem szabad otthagyni, oda kell figyelni! Ha mégis megég egy-két szelet, azt nem szabad felhasználni, a megadott mennyiség elegendő arra, hogy el is dobjunk belőle!Kisütés előtt mindig beleöntöm a karikákat a tepsimbe, biztos legyek benne, hogy kisütve, vagyis kicsit összeesve is elegendőek ahhoz, hogy teljesen befedjék a tepsi alját.4. Jöhet a padlizsán kisütése. A besózott padlizsánszeleteket lemosom hideg vízzel, majd két tiszta konyharuha közé teszem. Könnyedén rájuk nyomogatom a
fölső konyharuhát, így a vizet teljesen felitatom róluk. Ezután kisütöm őket forró olívaolajban.