Fokhagymás pulykamedalion

  • 2019.10.22.
  • 9

Az alábbi recept a francia klasszikus, a sült csirke 40 gerezd fokhagymával alapján született, ami amúgy nagy családi kedvenc, évek óta készítem. Amilyen egyszerű, annyira finom akár rizskörettel - amire bőkezűen locsolhatunk a hús szaftjából, akár párolt zöldségekkel,
vagy burgonyapürével
tálalva.Az előkészítés leghosszabb része maga a fokhagyma pucolás. Ha ezen túl vagyunk, a többi már gyerekjáték, csak ki kell bírni a konyhában szálló őrjítő illatokat… Ha azonnal esszük, készülhet az egész egy serpenyőben (sütő nélkül), de gyakran vetem be olyankor, ha vendégeket várunk, ilyenkor előkészítem, majd sütőben sütöm készre.A végeredmény csodálatosan fokhagymás, szuperszaftos hús és a 40 gerezd fokhagyma sem szokott veszendőbe menni, a hús szaftjába tunkolt kenyérszeletekre kenve végzik, elégedett hümmögések közepette. Hozzávalók 4 adaghoz:8 darab pulykamedalion40 gerezd fokhagyma2 kanál olívaolaj50 g vaj2 dl száraz fehérbor1,5 dl zsíros tejszín (NEM főzőtejszín!)friss kakukkfűA pulykamedaliont mindkét oldalán sózom, borsozom. Forró serpenyőben, 2 kanál olívaolaj és 50 g vaj keverékén, mindkét oldalán szép aranyszínűre sütöm, kiveszem a serpenyőből, félreteszem és melegen tartom. A visszamaradt zsiradékra öntöm a bort, hagyom elpárologni az alkohol tartalmát, majd hozzáöntöm a tejszínt is és 1-2 percig forralom - ami alatt szépen összeelegyednek az ízek. Attól függően, hogy azonnal esszük, vagy később akarom tálalni, a következők szerint folytatom:Ha azonnal esszük, visszateszem az elősütött pulykamedaliont a serpenyőben várakozó szaftba, mellédobom a fokhagymát és a kakukkfű ágacskákat, majd fedő alatt, takaréklángon 25-30 perc alatt készre párolom, és már ehetjük is tetszés szerinti körettel. Ha később akarom tálalni (mondjuk vendégeknek), akkor az elősütött pulykamedalionokat sütőtálba teszem, és ráöntöm a szaftot. Egyenletesen köréjük szórom a hámozott fokhagymagerezdeket, a kakukkfű gallyait a fokhagyma és a hús tetejére teszem, lefedem a sütőtálat alufóliával és betolom a 170-175 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 percig sütöm, majd elzárom a tüzet és tálalásig ott hagyom. Egy órán belül tökéletes állapotban kerülhet asztalra akkor is, ha késtek pár percet a vendégek, vagy hosszabb ideig tartott meginni az istenhozott pálinkát és elfogyasztani az előételt.A bejegyzést a
Magyar Pulykaszövetség
és a
Magyar Baromfi Terméktanács
szponzorálta, köszönet érte.Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz.