Könyvajánló: Erdők-mezők gombái

  • 2019.05.30.
  • 7

Gyerekkoromban sokat gombásztunk a szüleimmel a mezőségen. Mostanság – mivel kevés gombát ismerek fel nagy biztonsággal - leginkább tavasszal szedünk kucsmagombát, így nagyon örültem a Cser Kiadó gondozásában megjelent gyakorlatias útmutatónak, az Erdők-mezők gombái könyvnek, mely a Magyarországon megtalálható, feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat mutatja be, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk. Valamennyi étkezési szempontból fontos gomba és mérgező párja is szerepel a könyvben, továbbá megtalálható a hivatásos szakellenőri tanfolyamokon oktatott összes gombafaj is.
555 gombafaj kerül ismertetésre, ebből 371 színes felvételen is. A gombákat természetes élőhelyükön, a lényeges bélyegeket kiemelve, gyönyörű fotókkal illusztrálva mutatja be a könyv, melynek belső borítóján rajzos, szemléletes ábrák könnyítik meg a gombafajok beazonosítását, a legfontosabb gombacsoportok elkülönítését.
Az egyes gombafajok leírása tömör és lényegre törő. Határozás szempontjából a legfontosabb tulajdonságokat vastag betűvel kerültek kiemelésre.
A leírások melletti ikonok egyértelműen jelzik a gombák étkezési értékét, gyógyhatását, árusíthatóságát, védettségét, előfordulási helyét és idejét. Külön ikonnal hívják fel a figyelmet a hasonló gombafajok oldalszámára.A könyv mindazoknak ajánlott, akik kedvet éreznek a hazai gombafajok alapos, biztos megismeréséhez. Valamennyi gombagyűjtő és természetjáró fontos, és praktikus segédeszköze.Kedvezményesen itt lehet megvásárolni a könyvet.Locsmándi Csaba
Vasas Gizella -Erdők-mezők gombái Cser Kiadó, 2019396 oldal4495.-Ft