Vörös lencsés batáta krémleves

  • 2019.02.21.
  • 5

Egyszerű, mint a faék és olyan finom, hogy nehéz abbahagyni. A vörös lencsét sűrítés céljából tettem bele, de kellemesen ízesítette a levesem. Az utóbbi időben elég sok vörös lencsét használok, kimérve veszem kedvenc magosboltomban, sokkal jobb áron van, mint az előre csomagoltak.Hozzávalók 4 adaghoz:1 fej vöröshagyma1 evőkanál olívaolaj1 nagyobb batáta (édesburgonya)1 marék vörös lencse1 teáskanál zaatar fűszerkeverék* (ha nincs, egyszerűen ki kell hagyni)1,5 liter víz, vagy alaplésó és frissen őrölt borsAz olívaolajon megdinsztelem a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadom a hámozott, kockázott batátát. Fűszerezem, felöntöm vízzel (vagy alaplével) és addig forralom, míg a batáta majdnem puha. Hozzáadom a megmosott lencsét és készre főzöm, majd botmixerrel pürésítem. Zaatar fűszerkeverékkel megszórva tálalom. Kruton, vagy levesgyöngy is illik bele.*A za’atar

(vagy zaatar) az arab konyha közkedvelt fűszerkeveréke. Sok változata létezik (tájegységenként változó), de mindegyikben van szárított kakukkfű, szumák, oregáno és pirított szezámmag, amihez helyenként kevernek még római köményt, néha koriander magot és fekete borsot. Készen főleg arab boltokban lehet hozzájutni, vagy
webes fűszeráruházakban.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz.