Valéria torta, a Kohlmann örökség

  • 2018.02.13.
  • 4

Ezt a csodás, isteni finom tortát legkedvesebb unokatestvérem felesége, Dóri sütötte a karácsonyi ünnepi ebéd desszertjeként. A Kohlman és Felmayer család - Dóri apai nagymamájának felmenői - az 1800-as évek elején jöttek az akkori "népvándorlásnál" Bajorországból, Szegeden és Gyulán telepedtek le, egy részük kékfestő volt.
Dórinak
van egy, a dédapja által kézzel írt családi szakácskönyve, ebből származik az alábbi recept.
Igazi békebeli, ünnepi torta, ami még gluténmentes is!Hozzávalók a tésztahoz:10 tojás fehérje25 dkg cukor25 dkg szárazon pirított, héjtalanított őrölt török mogyoróA krémhez:4 tojás sárgája10 dkg cukor15-20 dkg jó minőségű, 70% kakaótartalmú étcsokoládé10 dkg vaj (habosra kikeverve)A mázhoz:5 dkg cukoregy marék egész pirított mogyoró
Azzal kezdem, hogy megpirítom a mogyorót: száraz, forró serpenyőbe teszem és folyamatosan kevergetem, hogy ne égjen meg. Amikor enyhén
megbarnul, kiöntöm egy tiszta konyharuhára, betakarom vele, így lesz egy kis batyu, ezt megdörzsölgetem jó alaposan. A héj a konyharuhára ragad, a mogyorót héj nélkül ki lehet szedni, utána ki lehet rázni a konyharuhát. Ha ezt a fázist meg akarom úszni, veszek készre pirított török mogyorót a kedvenc lelőhelyemen :-)Elkészítem a tésztát: a 10 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. Beleteszem a cukrot, addig keverem amíg feloldódik., majd hozzáadom a az őrölt mogyorót- így egy sűrűn folyó tésztát kapok. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, 11-12 percig előmelegített, 200 C-fokos légkeveréses sütőben sütöm (10 percig nem nyitom ki a sütőt!). Kiborítom egy másik sütőpapírra- a könnyebb mozgatás végett, majd ha kihűlt, a tésztát a keskenyebb oldalával párhuzamosan 4 egyenlő részre vágom fel- így 4 „emeletes” lesz a torta.A krémhez vízgőz felett felolvasztok 15-20 dkg étcsokoládét, majd 4 tojás sárgáját habosra keverek 10 dkg cukorral.
A felolvadt csokoládéhoz keverem a cukros, habos tojássárgáját úgy, hogy krémes maradjon, és lassan sűrűsödjön. (kb. 5 perc).Hagyom langyosra hűlni. (türelmesen kell várni!) Fokozatosan hozzáadagolom a csokis-cukros-tojássárgás krémhez a habosra vert vajat, homogén krémmé keverem. Ha nem vagyok elég türelmes és nem hagyom eleget hűlni a csokis tojáskrémet, akkor a vaj megolvad, és izzasztó tevékenység lesz ismét szép, sima, egységes krémet csinálni belőle, így fő a türelem!A kész krémmel a tortát laponként megkenem a végleges tálaló tálcán, majd bekenem kívülről is. A tálcát körbetörlöm a csokimaszat miatt.A mázhoz megolvasztok 6 dkg cukrot, hozzáadok egy marék egész pirított mogyorót és rázogatva hagyom, hogy az olvadt cukor körül ölelje a mogyorószemeket. Egy sütőpapírral bélelt tálcára
öntöm a folyékony cukros mogyorót, majd ha kihűlt, egy nem szöszölős konyharuhába csomagolom és összetöröm egy arra alkalmas eszközzel (húsklopfoló, vagy kalapács) Stabil alátámasztás kívántatik, mert meglepően határozottan kell püfölni a mogyorót, hogy törmelék legyen (a daráló túl lisztesre őrli). Ha kész a morzsa állagú cukros mogyoró, akkor egy lapos kés segítségével a csokis bevonatú
tortán egyenletesen eloszlatom. Az oldalát úgy "vakolom", hogy a tálcára szórok egy kis darált cukros mogyorót, és alulról felfele a lapos késsel rásimítom. Amúgy cukros darált mogyorót lehet előre csomagolt változatban is kapni, ennek azonban az a hátránya, hogy a belerakott csomósodás gátló adalék miatt a csoki krémbe sem ragad bele szívesen.Érdemes egy napig hűvös helyen pihentetni a tortát fogyasztás előtt és aki nem annyira édes szájú, nyugodtan csökkentheti a receptben írt cukormennyiséget.