Indiai lencsefőzelék

  • 2018.01.01.
  • 6

BÚÉK! 2018 első ebédjének főszereplője a malacsült mellett a lencse! Idén nem vágytam a klasszikus főzelékre, inkább egy izgalmas indiaira szavaztam. Sütőben készült volna Zsófi blogján olvasott recept alapján, de az igazság az, hogy tegnap este filmnézés közben szénné égettem fél kiló lencsét kedvenc edényemben, így mikor már mindennel kész voltam, ahelyett, hogy elegánsan betoltam volna a sütőbe a mai ebédet, jó félórát sikáltam az edényt, amiben előfőztem volna a lencsét, de elfelejtettem takarékra venni alatta a hőforrást… Sebaj, volt még lencse itthon, pár órát ázott és egyéjszakás sütőwellness helyett jó fél óra alatt készült el és boldogan kanalaztuk az istenien fűszeres, szerencsét-jólétet hozó újévi lencsefőzeléket.Hozzávalók 4 adaghoz:250 g hagyományos lencse (eredetileg urad dal, azaz indiai fekete lencse)5 dkg vaj 1 nagy hagyma, finomra aprítva8 cm friss gyömbér, meghámozva, reszelve1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, reszelve1 evőkanál őrölt koriander1 evőkanál őrölt római kömény1 evőkanál őrölt kurkuma1 teáskanál őrölt kardamom2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsomsó, bors400 ml kókusztejkb. 2 dl vízA lencsét pár órára vízbe áztatom, annyiba, hogy jól ellepje. Egy öntöttvas lábasban felolvasztom a vajat, hozzáadom a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózom (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a fűszereket, néhány percig kevergetve pirítom, majd belekeverem a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, hozzáöntöm a kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjak és ízesítem sóval, borssal. Felforralom, majd gyakran megkeverve, takaréklángon (lefedve) addig főzöm, míg a lencse megpuhul és illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék lesz belőle. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal, joghurtal és friss korianderrel lehet tálalni, de magában, malacsülttel is isteni!Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz,
mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.