Csángó csicsóka leves

  • 2017.10.28.
  • 6

Fotó: Bakcsy ÁrpádEzt a levest még 2012-ben főztem, amikor a Magyar Konyha magazin január-februári számában megjelent pár csicsókás receptem. Lassan kezdődik a csicsóka szezon, így újra aktuális. Aki szereti az erdélyi csorbákat, annak nagyon fog ízleni, aki még nem evett ilyet, az főzze meg bátran, nem fog csalódni.Hozzávalók 4 főre:25 g
vaj1 fej vöröshagymaarasznyi darab póré2 sárgarépa1 fehérrépa1 paszternákkis darab zeller30 dkg csicsóka1 liter
alaplé2 dl
tejszín2-3 ek tárkonyos ecet1 ek ecetben eltett, aprított tárkonysó, borsEgy finomra reszelt sárgarépát vajon megdinsztelek, hozzáadom az aprított vöröshagymát, a pórét és üvegesre dinsztelem. Sózom, borsozom. A csicsóka kivételével hozzáadom a többi aprított zöldséget és az egészet pár percig kevergetve pirítom, felöntöm az alaplével (vagy vízzel) és 10-12 percig főzöm. Hozzáadom a kis kockákra aprított csicsókát és további 5-8 percig főzöm, míg a csicsóka és a zöldségek roppanós-puhák lesznek. Belekeverem az aprított tárkonyt és ecetet, végül a tejszínt. Ha szükséges, igazítok a fűszerezésen és tálalom.