Csalamádé

  • 2017.09.10.
  • 5

Anyósomnak híresen jó volt a csalamádéja. Édesanyám a mai napig az ő receptje szerint készíti, ennek a változatnak is az volt az alapja, csak én kevesebb cukrot teszek bele, és nem nátrium-benzoáttal, hanem az egy fokkal kevésbé drasztikus borkősavval tartósítom. Fűszer nincs benne, nekünk nem is hiányzik belőle. Egyszerű, mint a faék, de abbahagyhatatlanul finom!Hozzávalók:2 kg káposzta (2 kisebb fej)2 kg uborka 1 kg sárgarépa1 kg vöröshagyma1 kg kápia paprika3 dl 10%-os ecet30 dkg cukor10 dkg só (semmiképpen nem jódozott! , én parajdit használok)1 mokkáskanál borkén1 mokkáskanál borkősavMinden zöldséget vékonyra gyalulok és egy méretes edényben jó alaposan összeforgatom a többi hozzávalóval. 12-16 órát hagyom állni, közben néha átforgatom, majd sterilizált üvegekbe teszem és a saját lével felöntöm. Tetőt rácsavarom és már mehet is a kamrába.