Lassan párolt báránytekercs

  • 2017.04.17.
  • 2

Idén is menetrend-szerűen levágattuk Húsvét előtt a bárányt (most egy nagyobbacskát, 34 kg volt élő súlyban), a felét feldolgoztuk a szokásos módon: főtt agyas leves, szombaton délben volt tokány puliszkával, vasárnap meg báránysült, de a bordák és a hátsó combja közötti húsrészt megmentettem (általában megy a tokányba) és Gordon Ramsay recept alapján, feltekerve készítettem el. A legeslegjobb bárány fogás lett, amit eddig főztem! Más hússal is el fogom készíteni, a vele sült mártás egyszerűen zseniális! Régóta nem ettem jobbat.Hozzávalók 2-3 főre:1 báránymell (a bordák és a hátsó comb közötti húslebeny)tengeri só és frissen őrölt fekete bors1 evőkanál szárított oregánószárított chili pehely (opcionális)2 bio, vagy kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja1 kis üveg szardella, lecsepegtetve2 evőkanál olívaolaj1 vöröshagyma, hámozva és szeletelve3 gerezd fokhagyma1 evőkanál kapribogyó300 g Kalamata olajbogyó3 dl száraz bor (fehér, vagy rozé)2 dl házi fűszeres paradicsomlé, vagy egy konzerv hámozott paradicsomA húst kiterítem és mindkét oldalán befűszerezem sóval és borssal.
Egyik oldalát megszórom oregánóval, chili pehellyel, ráreszelem az egyik citrom héját és elrendezem rajta a szardella filéket egyenletesen.
Szorosan feltekerem, konyhai kötöző madzaggal megkötözöm és a felforrósított öntöttvas edényemben, kevés olívaolajon minden oldalát körbepirítom, megkérgezem.
Kiveszem a húst és félreteszem, az edénybe teszem a felszeletelt hagymát és a 3 gerezd fokhagymát, majd közepes lángon, kevergetve 5 percig főzöm, amíg puha és aranybarna lesz.
Szórok rá oregánót, a második citrom reszelt héjat, majd hozzáadom a kapribogyót és olajbogyót.Felöntöm a borral, 2-3 percig forralom, majd hozzáadom a fűszeres paradicsomlét, és alaposan összekeverem.
Visszateszem a bárányhúst, lefedem az edényt és betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 2-2½ órára, amíg a hús megpuhul, közben 1-2X megfordítom a húst a szaftban. Ha már puha a hús, kiveszem, hagyom pihenni pár percig, majd ujjnyi vastagon felszeletelem, a szeleteket a mártásra fektetve tálalom. Abbahagyhatatlan.Gordom Ramsay receptje alapján.