Túrós puliszka kosárkák

  • 2017.03.20.
  • 2

Imádjuk a túrós puliszkát. Magunk gyúrjuk hozzá a túrót, amihez vagy a sestinai esztenáról, vagy a fogarasi piacról, ideális esetben augusztusban vett, kb.8 kg-os juhsajtot felszeletelünk és pár napig szikkasztjuk, utána a nagymamámtól örökölt régi, 8-as húsdarálón ledaráljuk, besózzuk és ÉP nagy élvezettel alaposan átgyúrja. Adagonként bezacskózzuk és a fagyasztóban tároljuk, míg túrós puliszkába, sztrapacskába,kőrözöttbe, vagy egyéb ételbe nem kerül. Nemrég egy többfogásos menüsor meleg előétele volt a túrós puliszkám, muffin formában, bacon kosárkában sütve. Isteni!Hozzávalók 12 kosárkához:kb. 16 szelet füstölt baconfél liter víz1 kiskanál só15 dkg kukoricadara20 dkg juhtúrótejföl a tálaláshozA vizet felteszem forrni, 1 kiskanál sóval. Amikor forr, beleöntöm a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz, de nem kemény. A kevergetés fontos, mert odaég, hőforrás elzárása után, várakozó állásban is „dagad” . Szinte mindig egy- két kanálnyit félreteszek tejes puliszkának, mert ez nekem olyan gyerekkori szerelem, nosztalgikus íz, kell a lelkemnek. Kibélelem baconnal a muffin sütőformát, egy sor puliszkát simítok a kosárkák aljára, rámorzsolok túrót, majd puliszkaréteg jön ismét, a tetejére túrót szórok, és beteszem a forró sütőbe addig, míg a tetején a túró megolvad. Melegen, tejföllel tálalom.