Fűszeres pulykakolbász lencseágyon (bollito misto)

  • 2017.03.26.
  • 7

Nem a legszebb étel, amit valaha fotóztam, de az egyik legfinomabb, amit az utóbbi időben főztem. A kolbász szarvasi pulykahúsból van, saját töltés, a lencse pedig apró szemű beluga lencse, mely istenien krémesre képes megfőni és koromfeketére fest mindent maga körül.Hozzávalók 4 főre:2 evőkanál olívaolaj4 db fűszeres, friss pulykakolbász1 fej hagyma, aprítva3 gerezd
fokhagyma2
zellerszár2
sárgarépa200 g (beluga) lencse2-3
babérlevél2
ág friss kakukkfű
kb. 750ml
alaplé (pld. csirkehúsleves)tengeri só és frissen őrölt
fekete borsaprított petrezselyem,
a díszítéshezEgy jól felforrósított edényben, nagy lángon, 1 evőkanál olívaolajon
kérget sütök a kolbászokra, majd kiveszem őket és félreteszem.Hozzáadok még egy evőkanál olajat, majd sofrito zöldség-alapot készítek: lassan, komótosan üvegesre dinsztelem a hagymát és a fokhagymát, az apróra felkockázott angol zellert és sárgarépát az edényben. Ha már kezd kissé szottyos lenni, hozzákeverem a megmosott lencsét, majd visszateszem a kolbászokat, adok hozzá babérlevelet és kakukkfű ágakat, sózom, borsozom, felöntöm annyi alaplével, hogy jól elfedje és felforralom, majd takaréklángon, néha óvatosan megkevergetve főzöm 25-30 percig, amíg a lencse is megpuhul.
Ha
szükséges, adok még hozzá alaplevet.Tálaláskor kidobom belőle a babérleveleket és a kakukkfű ágakat és megszórom aprított petrezselyemmel.Gordon Ramsay bollito misto receptje volt az alap.