Cukkinis-sárgarépás túrós pite kétféleképpen

  • 2017.02.20.
  • 0

Megláttam és azonnal felkerült a bakancslistámra. Mindkettő. A rózsás pite kinézetre némileg hajaz a fahéjas almás rózsákra, a másik egyszerűen csak szép és mivel alapanyag volt hozzá, adta magát, hogy mindkettőt elkészítem. Nem annyira macerás, mint amilyennek tűnik, de tény, hogy időigényesebb egy sima piténél. És sokkal szebb is J A színes répát a METRO-ban vettem. Nem volt olcsó, de kb. ugyanannyit hagyott ott ÉP pacalra, amit én ugye nem eszem, így már nem is volt akkora lelkiismeret furdalásom az ára miatt... és a sötét lila répa belseje is sötét lila és nem fakult ki sülés közben sem, teljesen odavoltam érte (is).Hozzávalók:1 csomag friss leveles tészta 250 g ricotta, vagy tehéntúró2 gerezd fokhagyma, reszelve50 g frissen reszelt parmezán2 egész tojásfrissen reszelt szerecsendió, só és őrölt fekete bors, ízlés szerintkis csokor friss, vagy 1 teáskanál morzsolt oregáno4 színű sárgarépa (krém, sárga, narancs és lila)1 saláta cukkini1 evőkanál olívaolaj, a kenéshezA friss leveles tésztát – azt a fajtát, amit sütőpapírra feltekerve árulnak – letekerem és kibélelek vele egy kivajazott nagyobb (20 cm átmérőjű) és egy kisebb (12 cm átmérőjű) piteformát, a széleket körbevágom. Sütőpapírt teszek rájuk és agyaggolyókkal, vagy száraz babbal (lencsével, borsóval) megtöltve, vakon elősütöm 180 fokos sütőben 15 percig. Kiveszem a sütőből, eltávolítom a vaksütéshez használt anyagokat és ameddig hűl, elkészítem a tölteléket.Felverem a tojásokat, összekeverem a ricottával (túróval), parmezánnal, reszelt fokhagymával és elkeverem benne a fűszereket. A masszát a kihűlt, elősütött leveles tésztára simítom, majd hozzálátok a díszítéshez. Meghámozom a répákat, megmosom a cukkinit és a hámozóval vékony, szinte átlátszó szeleteket vágok a répákból és a cukkiniből. Hogy könnyebben fel tudjam őket tekerni és ne törjenek, a szeleteket 2 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem, majd jeges vízbe szedem, hogy leálljon a főzésük. Tiszta konyharuhára, vagy jó minőségű konyhai papírtörlőre teregetem és felitatom róluk a nedvességet. A különböző színű répa szeleteket és a cukkinit is feltekerem, így rózsa-szerű tekercseket kapok, ha túl karcsúak lennének, körbetekerem még egy répa (vagy cukkini) szelettel, majd a kész rózsát, a pite közepétől kezdve beleállítom a túrótöltelékbe. Így haladok körbe, kifele haladva, figyelve arra, hogy 2 egyforma színű rózsa ne kerüljön egymás mellé.A spirál pite közepére készítek egy cukkini rózsát, majd egyszerűen körberakom a különböző színű répa és cukkini szeletekkel, míg körbe nem érek.A zöldségek tetejét finoman lekenem olívaolajjal, majd betolom a pitéket a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 45-50 percre.Langyosan a legfinomabbak.Ötlet innen és innen.