Kardamomos, pisztáciás, narancsos sablé

  • 2016.12.18.
  • 6

A sablé francia szó, jelentése homokos, ami a keksz omlós állagára utal. Különlegessége, hogy nincs benne tojás, ellenben sok benne a vaj és nem érdemes túlgyúrni. A hétvégén két változatát sütöttem: ezt a kardamomos-pisztáciás-narancsosat, meg egy vörösáfonyás-fehércsokisat. Jó minőségű natúr pisztáciát eddig nem volt egyszerű beszerezni, de nemrég nyílt egy webshop, ahol több fajta is kapható belőle, 2 napon belül házhoz is szállítják, a kekszhez szükséges aszalt/kandírozott gyümölcsökkel és vaníliarúddal együtt. Érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalukat is, mert gyakran, jó akciókkal rukkolnak elő.Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:225 g vaj (NEM margarin!)10 dkg porcukor2 g só (Guérande, naná)1 vanília rúd kikapart magjai, vagy ½ teáskanál vanília kivonat32 dkg finomliszt1 csapott
mokkáskanál őrölt kardamom60 g hámozott natúr, sótlan pisztácia60 g kandírozott narancshéj kockaAz apró kockára vágott, szoba hőmérsékletű vajat robotgépben habosra keverem. Rászitálom a porcukrot, hozzáadom a sót, a vanília magokat (vagy vanília kivonatot), a kardamomot és magas fokozaton tovább keverem. Rászitálom a lisztet, beleszórom a pisztáciát és a kandírozott narancshéjat és ezzel is alaposan elkeverem, majd gyorsan, hogy át ne melegedjen a kezemtől, rudat (hengert) formázok belőle és folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben, vagy fél órát a fagyasztóban pihentetem, hogy visszadermedjen a vaj és szépen lehessen szeletelni. A hűtőből kivett hengerről lehámozom a csomagolást, majd éles késsel
korongokat vágok belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm a kekszeket, amíg a szélei halvány zsemle színűre barnulnak. Pierre Hermé receptje volt az alap, amit Édesem egyik Instagram bejegyzésében olvasottak alapján továbbgondoltam.