Bélflóra helyreállító ételek

  • 2016.09.29.
  • 8

Mára már nagyon fontossá vált, hogy odafigyeljünk és megőrizzük hasunk egészségét a jó közérzet érdekében, hiszen emésztési problémák, kedélyállapotok, kiütések hátterében bizony bélflóránk károsodása is állhat. A gyomrunk helyreállítása érdekében első lépésként pedig probiotikumok bevitelét javasoljuk.A rendszertelen étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, a környezeti ártalmak vagy egy antibiotikumos kezelés következtében elpusztulhat a bélflóra jelentős része, a bélben túlzottan elszaporodhatnak a patogén baktériumok, emésztési problémákat, krónikus fáradtságot és egyéb tüneteket produkálva. Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelő baktériumok bevitelével viszonylag könnyen és gyorsan megtörténhet élő baktériumkultúrát tartalmazó készítmények fogyasztásával.A probiotikumokat három különböző forrásból is beszerezhetünk: gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítményből, természetes táplálékokból és étrendkiegészítőkből. A bennük található jótékony baktériumtörzs pedig elősegíti a bélflóra-károsodásának helyreállítását, így nagy eséllyel közérzetünk javulását is.Az antibiotikumok bélflóra károsító hatásáról itt olvashatsz bővebben!Gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítményAz természetes probiotikumok egyik hátránya, hogy a bennük található jótékony baktériumok még hűtött tárolás esetén is viszonylag gyorsan elpusztulnak, probiotikum tartalmuk nem állandó és rendszerint alacsony, emiatt betegség esetén nem elég hatékonyak a bélflóra egyensúlyának megfelelő és gyors helyreállításában. Az erre a célra kifejlesztett gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítmények alkalmazásakor ez kiküszöbölhető. Az probiotikumok védő- illetve akár gyógyító hatásának köszönhetően természetesen véd a betegségek ellen, illetve fertőzés vagy megbetegedés kialakulása esetén segít a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülésben, a legyengült immunrendszer és bélflóra rehabilitálásában.Természetes táplálékok/ probiotikumokA jótékony baktériumok - amit a legtöbbször az elfogyasztott ételekkel viszünk be a szervezetünkbe - sajnos nem örökéletűek, élettartamuk csupán néhány hét, ezért gondoskodnunk kell az állandó utánpótlásról, így csak hosszú távú, rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség és jó közérzet fenntartását.A következőekben pedig a legjobb probiotikus élelmiszereket mutatjuk be:Savanyú káposzta: erjesztett élelmiszerként, sok hasznos jó baktériumot tartalmaz, és főleg az őszi-, téli időszakokban vitaminszükségletünk nagy részét ezzel tudjuk pótolni. Régebben gyakoribb volt, hogy otthon az emberek saját maguk készítették el a savanyú káposztát, mára viszont ezt kevesen vállalják be, viszont fontos odafigyelnünk, hogy a boltokban csak frissen kimért káposztát válasszunk, mivel a pasztőrözött változatokban a tartósítási eljárás megöli az élő baktériumokat.Kovászos uborka: szintén erjesztéssel, vízzel és sóval készült savanyúság, amely ecetet nem tartalmaz. Érdemes tudni arról, hogy az ecet elpusztítja a baktériumokat, így azok a savanyúságok, amelyek ebből készülnek, nem megfelelőek bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében.Kefir:Rendszeres, azaz naponta egy élőflórás kefir fogyasztása jó hatással van gyomrunk egészségére, hiszen a probiotikumok mellett, hasznos gombafajtákat is tartalmaz, ami gazdagítja bélflóránkat.Joghurt: a laktobiotikumot és bifidubaktériumot is tartalmazó joghurt fogyasztása is segít egészségünk megőrzésében. Figyeljünk arra, hogy bármilyen joghurtot is választunk, tartalmazzon élőflórát vagy baktériumkultúrát!Érlelt sajtok: Az olyan fermentált sajtok, mint például a gouda, a brie, az ementáli, a kecskesajt, a parmezán vagy a camembert elsősorban a lactobacillusokat, tartalmaznak, amelyek strapabíróbbak más baktériumoknál, így nem csak ízletesek, hanem immunrednszerünk megfelelő működésében is segítenek.Természetes prebiotikumokA „hasznos” baktériumoknak is megfelelő táplálékra van szüksége: erre szolgálnak a prebiotikumok. Ezek olyan élelmiszer-összetevők, amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak, így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához. Sok prebiotikumot tartalmaz a csicsóka, a vöröshagyma és póréhagyma, a fokhagyma, a bab és a borsó, a zabpehely, banán és az érett sajtok.

Címkék

Probiotikum Csevej