Vargánya krémleves

  • 2016.07.04.
  • 2

A legtöbb krémlevesem borzasztóan egyszerűen készítem, csak néhány hozzávaló kell (hagyma, krumpli és valami), ez annyiban kivétel, hogy még krumpli sincs benne, a vargányán kívül csak egy kevés hagyma, fokhagyma és alaplé.
Gondolkodtam rajta, hogy az Égerszögön főzött vadgomba levesemhez hasonlóan egy kevés füstölt szalonnával indítom, de most inkább a gomba ízére koncentráltam. Hozzávalók 4-6 adaghoz:2 ek olívaolajdiónyi vaj1 nagy fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma60-80 dkg friss vargánya800 ml alaplé (húsleves)kevés aprított
zöldpetrezselyem a tálaláshozízlés szerint só, frissen őrölt borsKiválogatom a gombát, néhány apróbb, szabályos darabot kiválasztok levesbetétnek, ezeket vékonyan felszeletelem és amikor a levesem majdnem kész, egy méretes serpenyőben, olvasztott vajon, oldalanként pár perc alatt megpirítom. Törekszem rá, hogy a szeletek sülés közben ne érjenek össze, mert akkor inkább párolódnak, nem pirulnak. A többi gombát egyszerűen feldarabolom.Az olívaolajon, lassú tűzön üvegesre párolom a nem túl finomra feldarabolt vöröshagymát, majd az aprított fokhagymát is hozzáadom. Magasabbra veszem a lángot, a feldarabolt gombát a hagymákhoz adom, finoman sózom, borsozom, majd néha megkeverve pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Közben levet enged, de azt hagyom elforrni (közben vigyázok, hogy oda ne kapjon az edény aljához), majd a lepirult gombát felöntöm hús alaplével (maradék, leszűrt húslevessel) és főzöm úgy 10 percig. A levest turmixba (blenderbe) öntöm, és jó alaposan össze turmixolom. A leturmixolt levest átszűrve visszaöntöm a kiöblített lábasba, lassú tűzön még egyszer átforralom, ha szükséges, igazítok az ízén sóval és borssal.A sült gomba szeletekkel és aprított petrezselyem zölddel megszórva tálalom. Jól illik hozzá a sajtos pirítós, vagy fűszeres kruton, illetve a levest lehet pici tejszínnel is gazdagítani.