Gyomorkímélő recept: citromos relish sült lazaccal, salátával

  • 2016.07.20.
  • 2

Alap recept a nyári repertoáromban. A gyomor számára is kímélő, üde, friss ízek, egészséges hal, friss zöldség. Kell ennél több?Nagy melegben nem is vágyom másra, csak egy könnyű salátára, mellé jöhet egy szelet sült hús, vagy hal. A hal – a lazac különösen – gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. Kevés koleszterint tartalmaz, de nagy mennyiségben található benne a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, rendkívül gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A saláta gazdag rostokban, a paradicsom a

benne található likopinnak köszönhetően véd a koszorúér-betegségek ellen. A rukkola (vagy más néven borsmustár) szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet, segíti a tüdő működését

és csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium és jó hatással van az emésztésre. Apropó emésztés: ha felborul a rend és emésztési problémák lépnek fel, ha hányingert, gyomorrontást, netán antibiotikumos kúra okozta kellemetlenségeket tapasztalunk a probiotikumok a legjobb segítőink, mert hozzájárulnak az egészséges bélflóra megőrzéséhez, a sérült bélflóra helyreállításához.

De vissza a recepthez:Hozzávalók 4 főre:60 dkg lazac filé1 evőkanál olívaolajdiónyi vajtengeri só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerintCitrom relish:1-2 salotta, vagy újhagyma, aprítva
fél

bio citrom reszelt héja1 evőkanál frissen facsart citromlé1 csipet tengeri só és frissen őrölt fekete borsfél dl olívaolaj2 evőkanál apróra vágott petrezselyemSaláta:fejenként egy marék rukkola6-8 szem koktélparadicsommaréknyi fekete olajbogyópár csepp olívaolaj és balzsamecetElsőnek a citromos relish-t készítem el, jót tesz az ízének, ha áll egy keveset. Felaprítom a hagymát, összekeverem egy csipet sóval és egy evőkanál frissen facsart citromlével és hagyom állni úgy tíz percig, majd belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet, meg az olívaolajat. Tekerek rá borsot, jól elkeverem és hűtőbe teszem fél órára.Megsütöm a lazacot: szinte füstölésig hevítek egy vastag aljú serpenyőt, ebben kezdem el sütni a lazacot bőrös részével lefelé. Pár perc után – mikor a bőre megpirult - megfordítom a halat, dobok mellé egy kis vajat és még sütöm pár percig (az idő a halfilé vastagságtól függ, de ahogy eléri a halvány rózsaszín árnyalatot, a hal készen van, tovább nem szabad sütni, mert kiszárad). Leveszem a serpenyőt a tűzről, lefedem és hagyom benne pihenni a halat, ameddig összedobom a salátát.A megmosott és salátacentrifugában megszárított rukkolát salátás tálba teszem, rádobom a felezett koktélparadicsomokat meg az olajbogyót, meglocsolom pár csepp olívaolajjal és balzsamecettel, majd jól összekeverem. Tányérra szedem és a lazaccal, egy negyed citrommal, meg a külön kis tálkában szervírozott citromos relish-el kínálom.