Kefires lángos

  • 2016.05.15.
  • 2

Ezen a kicsit szomorkás időjárású pünkösdi hétvégén a Bódva völgy - Cserhát vidék egyik legszebb szegletében, kedvenc kis zsákfalunkban - Égerszögön, - a Boróka házban vagyunk barátainkkal. Minden évben eltöltünk itt egy májusi hétvégét jóízű lakomákkal, borozgatással, éjszakába nyúló beszélgetésekkel, nagy kirándulásokkal és az sem zavar, ha épp esik, mert esőnapon lehet barlang túrázni, jó időben meg kinti programot szervezni. Reggelente én szoktam elsőnek felkelni, mire a társaság felébred, már ehetőre hűlnek a kenyerek, meg a belga barátunk reggelijéhez a croissant. Előkerül az otthoni sonka, kolbász, házi májpástétom, meg a lekvárok, de idén a fő kívánság az volt, hogy egyik reggel süssünk lángost. OK, de én eddig lángost sosem sütöttem, mert Édesanyám verhetetlen lapótyát süt és ha mégis lángosra vetemednénk, jófajtát kapni a kiskőrösi piacon…

Házigazdánk, Marika néni adott receptet és útmutatást, majd kisütni is segített. Kefires lángost készítettünk,

aminek este bedagasztottam a tésztáját, az éjszakát a hűtőben töltötte, reggel pedig frissen kisütöttük. El is fogyott, fokhagymásan-tejfölösen-sajtosan, na meg lekvárosan, ahogy gyerekkoromban én is ettem és ahogy a belgák (is) szeretik.Hozzávalók kb 15 db közepes méretű lángoshoz:550 g liszt (BL55)12 g só300 g kefir2 tojás1,5 dl langyos tej1 kiskanál cukor5 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)a sütéshez kb fél liter olaja tálaláshoz:pár gerezd zúzott fokhagyma, tejföl és reszelt sajtaz édes szájúaknak lekvárEgy méretes keverőtálban elkeverem a lisztben a sót, beleütöm a 2 tojást és beleöntöm a kefirt. A langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd hozzáöntöm a lisztes keverékhez és jól kidolgozott, lágy tésztát dagasztok. Letakarom folpackkal és beteszem a hűtőszekrénybe másnapig.Sütés előtt kb. fél órával kiveszem a hűtőből a tésztát, közben olajat melegítek egy magasabb falú serpenyőben és ha már kellően meleg az olaj (kb. 180 fokos), olajos kézzel gombócnyi tésztát kiveszek, kihuzigálom nagyjából kerekdedre és a forró olajban, oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütöm.
Konyhai törlőkendővel kibélelt tepsire sorakoztatom a megsült lángosokat (ez felszívja a fölösleges olajat), majd azonnal tálalom.
Van, aki édesen szereti (a képen a friss, bodzás eperzselém van rajta),a többiek kedvük szerint megkenik fokhagymával (a zúzott fokhagymát pici olajjal és vízzel elkeverem), tejföllel és reszelt sajttal tolják. Az állaga mesés, a szélei ropogósak, egyáltalán nem zsíros, nem tocsog az olajtól és ha maradna a tésztából, egy hétig eláll a hűtőben, mindig annyit lehet belőle kisütni, ami épp elfogy frissen.
Tóthné Marika néni receptje alapján.