Sonkás-spárgás strata, az olasz kenyérpuding

  • 2016.04.22.
  • 3

A strata
az olasz cucina povera (szegénykonyha) egyik kedvenc fogása, amibe elhasználták a már szikkadt kenyeret. Maga a fogás rendkívül egyszerű, jól variálható. Általában van benne szikkadt kenyér, némi sonka, tojás és sajt
, én most spárgával turbóztam fel a saját változatom.Hozzávalók 4 főre:4 karéj kenyér15 dkg sajt
(lehet füstölt is)10 dkg vaj20 dkg (zöld) spárga10 dkg füstölt bacon 4 tojás2 tk
(magos) mustár2 dl tejszínsó és frissen őrölt borsA kenyereket nagy falatnyi kockákra vágom, és kivajazott sütőtálba terítem. A sajtot, a bacont
és a vajat kis kockákra vágom és szétosztom a kenyéren, hogy mindenhova jusson mindkettőből. Ugyanígy teszek a spárgával is, miután megtisztítottam. A tojásokat felütöm, elhabarom a tejszínnel, elkeverem a mustárral, sózom, borsozom, majd óvatosan rálocsolom a sütőtálban várakozó alapra. A tálat 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 35-40 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha alul szaftos, felül pedig kissé ropogós benne a kenyér.