Kókusztejes, cukkinis brokkolikrémleves rizstésztával és kacsahússal (laksa)

  • 2015.11.25.
  • 3

Nemrég teljesült egy szülinapi kívánságom: Mautner Zsófival főztünk együtt (na jó, én csak kuktáskodtam) a Kitchen Factory főzőiskolában, ott, ahol az Ízes élet felvételei is készülnek. Zsófi igazán kedvemre való, izgalmas keleti menüvel készült: Az előétel bambusz kosárban gőzölt garnélás dim sum volt, a főétel egy tartalmas, ízes, frenetikus laksa - kínai tojásos tésztával, kacsamellel, cukorborsóval, újhagymával, brokkolis-cukkinis alaplevesben, és – szülinapi ünneplés lévén – sütött nekem egy zseniális lisztmentes máktortát mascarpone krémmel bevonva, amit passiógyümölcs öntettel bolondított meg. A dim sum készítés jópofa móka, a fortélyait pár éve lestem el Zsófitól az azóta bezárt Csillagánizs főzőiskola egyik kurzusán, de a laksa új volt nekem és annyira ízlett (a közben befutó családomnak is), hogy azóta itthon is reprodukáltam. Zsófi szerint „a laksa tartalmas, fűszeres, tésztás leves, amely elsősorban Malajziában és Szingapúrban népszerű, ahol a legjellemzőbb és legkedveltebb hétköznapi utcai ételek között tartják számon. Eredetileg a 15-16. században Malájziába, illetve indonéz szigetvilágra bevándorló kínaiak kultúrájából származik. A nemzetközi gasztronómiában is egyre elterjedtebb, ami leginkább intenzív, összetett ízeinek köszönhető. Ez a nagyszerű leves igazi ízorgia! Millió változata létezik, két leggyakoribb a curry laksa (kókusztejes, fűszeres) és az ún. asam laksa (savanyú, pikáns, hallal készül).” Kókusztejes, cukkinis-brokkolis laksa rizstésztával és kacsahússal Hozzávalók 4 főre:1,2 liter leszűrt zöldségleves, vagy vízujjnyi darab galangal1 szál thai citromfű2-3 kaffir lime levél1 fej brokkoli (kb 500 gramm)1 cukkini (kb 300 gramm)1 (bio) citrom héja és levesó, bors4 dl (1 doboz) kókusztej10 dkg rizstészta (cérna-, vagy szélesmetélt, de lehet más tészta is)Fűszerpaszta:5 szál újhagyma, felkarikázva1 csokor friss koriander, finomra aprítva4 cm friss gyömbér, felaprítva2 gerezd fokhagyma, felaprítva1 teáskanál vörös currypaszta1 teáskanál őrölt kurkuma1 evőkanál mogyoróvaj2 evőkanál szójaszósz2 evőkanál szezámolajÍzesítéshez: szójaszósz, citrom-, vagy limelé, barnacukorTálaláshoz: újhagyma zöldje, koriander, chiliolajA leszűrt zöldséglevest (alaplevet) felteszem főni a klopfolóval megcsapkodott thai citromfűvel (így jobban felszabadul az íze), felszeletelt galangal gyökérrel és kaffir lime levelekkel együtt. A brokkolit megmosom, rózsáira szedem, a szárát meghámozom és felszeletelem és majd azt is a leveshez adom, mert sok íz van benne, semmikép nem érdemes kidobni! A cukkinit megmosom és egészen apró kockákra vágom. Hozzáadom az alapléhez a brokkolit, a cukkinit, a citrom két-három darabban lehámozott héját, valamint a kifacsart levét. Sózom, borsozom és fedő alatt kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzöm. Miközben fő, elkészítem a fűszerpasztát: az aprítógépbe
teszem a felkarikázott újhagymát, a friss koriandert (szárával együtt), a finomra aprított friss gyömbért és fokhagymát, a currypasztát, a kurkumát, a mogyoróvajat, a szójaszószt, és a szezámolajat, majd az egészet pürésítem.
Amikor teljesen megpuhult a brokkoli és cukkini, kihalászom a levesből a thai citromfüvet, a galangal gyökeret, a citrom héját és a kaffir lime leveleket, majd robotgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítem a levest. Hozzáadom a kókusztejet és a fűszerpasztát, elkeverem és még 10-12 percig főzöm a levest. Leveszem a tűzről, és az ízeket ízlés szerint kiigazítom szójaszósszal, citromlével és kevés barna (nád)cukorral. Közben forrásban lévő vízzel leöntöm a rizs tésztát (majd 5-8 perc után leszűröm) és megsütök egy bőrétől
megfosztott, nagyon vékonyra felszeletelt kacsamellet. Tálkákba tésztát teszek, rámerem a forró levest, szedek rá kacsahúst, és felkarikázott újhagyma zölddel, friss korianderrel megszórva, ízlés szerint chili olajjal meglocsolva tálalom.
Zsófi sütőtökös-brokkolis, és spárgás-sárgarépás laksa receptjei is izgalmasak!A szülinapi kívánságom a Vodafone teljesítette, köszönet érte!A jó hangulatú főzésről készült egy pár perces video is (ha hozzájutok, belinkelem), Dorka lányom fotóit pedig a facebookon nézhetitek meg.