Kemencében sült kenyérlángos

  • 2014.09.08.
  • 8

Negyedik alkalommal fűtötték fel a kedvemért a falu kocsmájának udvarán lévő kemencét, hogy süssek kenyeret a kaskantyúi falunapra és az a ragyogó ötletem támadt, hogy a kenyerek kemencébe vetése előtt sütnék a bográcsban főzőknek pár tepsinyi kenyérlángost. Életem első kenyérlángosát Bárándon ettem, a Koroknai Portaudvari kemencéjében sütötte nekünk Béla, a házigazda, és alig győzte sütni, akkora sikere volt. Májusban már majdnem önállóan készítettem két tepsivel az edelényi tájház udvarán, amikor Babettel kemencéztünk. Zoli medvehagyma krémjétkevertem a tejfölbe amivel megkentem a tésztát, arra került jó sok lila hagyma, saját készítésű és füstölésű szalonna meg kolbász. Aki evett belőle, azóta is emlegeti. Most kolbász nem került rá, csak jóféle mangalica szalonna, olyan malacból, ami a szemünk előtt nőtt fel. 8 tepsivel készült és legalább akkora sikere volt, mint a vacsoránál feltálalt meleg kenyérnek.Hozzávalók 2 nagy tepsihez:50 dkg liszt2-3 szem főtt, áttört krumpli1,5 dl a krumpli főzővizéből1 dl tej2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g száraz)12 g sócsipet cukor2-3 evőkanál olajevőkanálnyi zsír a tepsik kikenéséhezA tésztára:1 nagy pohár tejföl (minimum 375 gr-os)2 gerezd fokhagyma, reszelve (vagy kiskanálnyi medvehagyma krém)csipet só
3-4 fej lila hagyma, vékony karikákra vágvaapróra kockázott (mangalica) szalonna A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, letakarva hagyom a duplájára kelni.
A tepsikbe sütőpapírt teszek (biztos, ami biztos J), vagy kikenem vékonyan zsírral, majd zsíros kézzel belelapogatom a tésztát. Nekem a kemence mellett macerás lett volna sodrófával kinyújtani, de én a pizza tésztát is kézzel szoktam kilapogatni, így kicsit rusztikusabb a kinézete, helyenként picit vastagabb lesz a tészta, de úgy jó, ahogy van. A kemencébe vetés előtt nem kell különösebben keleszteni (a kemencében szépen megemelkedik).
Ha valaki sütőben süti, a sütőt elég akkor bekapcsolni, amikor a tepsibe kerül
a tészta.A tejfölbe belekeverem a zúzott/reszelt fokhagymát, picit megsózom, a fokhagymás tejfölt rákenem a tésztára, bőkezűen megszórom a szeletelt
lila hagymával, majd a szalonna kockákkal és a forró kemencében/sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm. Melegen, kockákra vágva tálalom.
A kemence kenyérsütésre lett felfűtve, de a parazsat nem húztuk ki, csak hátra toltuk, úgy sültek a kenyérlángosok. Babettnek köszönöm a receptet és az útmutatást, Dorkának, Erikának és Evelinnek köszönöm a segítséget!