Körtés-szilvás galette

  • 2014.08.16.
  • 0

A galette a franciák közkedvelt, felül nyitott, omlós tésztából készült pitéje, melyben a töltelék együtt sül a tésztával. Nem
nagy kunszt összedobni, akkor a legszebb, ha nem tökéletes a megjelenése, így kezdő konyhatündérek és „kétbalkezes” versenyzők is bezsebelhetik az elismerést, ha nekilátnak. Hogy mi legyen a tölteléke? Ami épp kéznél van! Most körte és szilva került bele, némi kardamommal és fahéjjal fűszerezve.Hozzávalók
négy főre:22 dkg liszt17 dkg hideg vaj1 csipet só2 dkg (házi)vaníliás cukor2-3 evőkanál jeges víz2 evőkanál lekvár (nálam málna)2 körtepár szem szilvaőrölt fahéj és kardamom1 tojás a lekenéshez(barna) cukor a gyümölcs leszórásáhozA lisztet elkeverem a cukorral és csipet sóval, majd elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a jeges vizet, ettől a tészta rögtön összeáll. Gyors mozdulatokkal gombócot gyúrok belőle, koronggá formázom, majd folpackba csomagolva fél órát hűtőben pihentetem.Amíg pihen, előkészítem a gyümölcsöket: a szilvákat megmosom, elfelezem és kimagozom, a körtéket kicsumázom és hosszában felszeletelem.Félóra leteltével kiveszem a hűtőből a tésztát és 2 sütőpapír között, nagyjából 2-3 mm vastagságúra, lehetőleg kör alakúra kinyújtom. Ha két sütőpapír között nyújtom, lisztezni sem kell és könnyű lesz a tésztát átemelni a sütőlemezre. A felső sütőpapírt lehúzom a tésztáról, az alsóval együtt tepsire helyezem és tészta közepét – a szélén kb. 3 cm peremet kihagyva – megkenem a lekvárral, kirakom a gyümölccsel, megszórom őrölt kardamommal és fahéjjal, majd kevés kristálycukorral (vagy demerara nádcukorral). A tészta szélét visszahajtom a gyümölcsökre, a felhajtott részt lekenem a felvert tojással, arra is szórok pici cukrot és betolom a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt készre sül, akkor lesz jó, ha a tojással bekent széle már szép aranybarna.Langyosan a legjobb, egy gombóc vanília fagyival tálalva még finomabb.Tészta recept innen.