Békebeli pozsonyi kifli

  • 2014.07.18.
  • 2

Nálunk a pozsonyi kifli nem karácsonyi, vagy húsvéti sütemény volt, hanem nyári darab, és csakis mákos változatban készült. Sosem indultunk nyaralni Éva Mami pozsonyi kiflije nélkül, hatalmas cipős dobozba csomagolva kaptuk útravalónak és általában ki is tartott, míg nyaraltunk. Nemrég eszembe jutott, hogy meg kellene keresnem a süteményreceptes kockás füzetében, egy lapon meg is találtam és megsütöttem.
Kétségtelenül finom, de mintha mégsem olyan, mint Anyué volt. Persze lehet, hogy csak a rum aroma, meg a vanilincukor hiányzik belőle, hogy pont olyan legyen (ebbe igazi vanília és Baccardi rum került).Hozzávalók 40 db (méretes) kiflihez:90 dkg liszt30 dkg disznózsír10 dkg cukor (nálam eritrit)1 kiskanál kristálycukor az élesztő felfuttatásáhozcsipetnyi só2 dkg élesztő2 dl tej (nálam máktej)3 tojás sárgája1 tojás a kenéshezA mákos töltelékhez 60 dkg darált mákot fél liter (mák)tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel, nálam vaníliás eritrittel) 1 citrom frissen reszelt héjával és
egy-másfél dl
rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm, majd hagyom kihűlni.A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral (ehhez tényleg cukor kell, a nyírfacukor/xilit/eritrit nem jó az élesztős tésztákhoz) elkevert langyos (mák)tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral (eritrittel), majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát henger alakúra sodrom, feldarabolom és kb. 40 grammos gombócokat formázok belőle. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A gombóckákból ovális lapocskákat nyújtok, a közepükbe hosszában belekanalazok egy-egy evőkanálnyi tölteléket, a hosszú oldalak széleit
egymásra hajtom, az illesztést alulra fordítom és az egészet kifli formájúra alakítom, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatom mind a 40 kiflit. A maradék tojást szétválasztom, a tojás sárgájával megkenem a kifliket, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját.
Ezután megkenem őket a fehérjével is, azt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 180 °C-fokra. A forró sütőbe tolom a tepsit és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm, majd rácson hagyom kihűlni. Sokáig eláll (ha el nem fogy :-) )