Fitti almás kalács

  • 2015.08.13.
  • 3

Egészséges almás kalács finomliszt és cukor nélkül! Sőt tojás és tej nélkül! Fitti almás kalács - Tej és tojás nélkülMivel olyan sokan kértétek a Fitti Konyha Facebook oldalán, most szeretném megosztani Veletek ezt a szintén nagyon finom, szuper fitti, ünnepi almás kalácsot is!A kalács ugyanúgy készült, mint a Fitti mákos kalács, vagyis finomliszt, cukor, tej és tojás nélkül.Az almás kalács csupán a töltelékében és a formájában különbözik a mákos kalácstól. De hogy kevesebbet kelljen klikkelgetned, itt ismét megadom a teljes receptet :)A bolti kalácsok és a fitti kalács között elég nagy a különbség: Az fitti változatban nincs sem finomliszt, sem pedig cukor (szemben a legtöbb házi kaláccsal), de nem tartalmaz fölösleges, a szervezetünket terhelő adalékanyagokat sem. Mivel a tojás és a tej is elhagyható a kalácsból, így ezt a kalácsot tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják! Ha már kalácsot eszünk, akkor a lehető legegészségesebb és legjobb minőségű kalácsot együk! Erre jelenleg csak egy megoldás van: Ha a kalácsot Te magad sütöd meg! Így legalább tudod, hogy mi van benne.Az fitti almás kalácsot húsvétra is megsütheted, de bármikor máskor is megörvendeztetheted vele a családodat vagy a barátaidat!
Hozzávalók az almás kalácshoz (1 db kalácshoz) Fitti almás kalács finomliszt és cukor nélkül20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt15 dkg Graham-liszt15 dkg durum simaliszt 5 dkg nyírfacukor5 dkg margarin 2 dkg élesztő3 dl víz/ rizstej
(csipet nádcukor)
Hozzávalók az almás kalács töltelékéhez4 kisebb alma1 marék mazsola1 ek nyírfacukorfahéj(pici szegfűszeg) friss citromlé1,5 ek útifű maghéj zabkorpa
Almás kalács elkészítéseFuttasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.Almás töltelék elkészítéseMíg első körben kel a kalács, reszeld le az almákat héjastól, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
Kóstold meg az almás tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta :)Végül adj hozzá egy kevés citromlevet is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj még hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!Almás kalács összeállításaFitti almás kalács elkészítéseGyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra, majd vágd hosszában két részére (1. kép).Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá az almás tölteléket (1. kép). Tekerd fel mindkét tésztát (2. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (3. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. Tedd az almás kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire (4. kép), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod :)Almás kalács sütése