Birsalmakompót, ahogyan mi szeretjük

  • 2018.10.25.
  • 6

A minap kaptunk az egyik kedves szomszédunktól egy talicskányi birsalmát, hogy készítsek belőle birsalmabort. Ugyanis emlékeztek rá, hogy készítettem már olyat. De szeptember 28.-án született meg harmadik gyermekem, Gellért, és egy újszülött mellett nem nagyon van most időm borászkodni.Meg amúgy is, idén már több alkoholos italt is készítettem (fekete berkenyebor, mazsolabor, meggybor, bodzabogyóbor, fekete berkenyelikőr), így azt hiszem, következő évig kitartunk. Ugyanakkor imádom a birsalmát, így eldöntöttem, hogy többféle finomságot is fogok készíteni belőle. Az első ilyen ez az istenien finom birsalmakompót... Hozzávalók a birsalmakompóthoz:- 3 kg birsalma- 1 citrom- 1-2 rúd egész fahéj- 12-15 szegfűszeg- 2 csomag vaníliás cukor- 40 evőkanál kristálycukor (vagy vegyes virágméz)- 3 liter vízBirsalmakompót elkészítése:Pucoljuk meg a birsalmákat. Ez egyszerűen hangzik, de akinek volt már dolga birsalmával, az tudja, hogy milyen kemény. Mint a beton. Szóval tessék felkészülni egy rendkívül éles késsel, és egy-két doboz sebtapasszal. Na de viccel félre. Mossuk le a bolyhos réteget az almák héjáról. Tegyünk egy tálba citromleves vizet (ebbe tesszük majd a feldarabolt birsalmákat, a citromlé pedig valamelyest meggátolja majd a barnulást). Hámozzuk meg az almákat, vágjuk gerezdekre. A magházat vágjuk ki. Ha van benne rossz, kukacos rész (szinte minden birsalmában van), azt is vágjuk ki. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk nagyobb kockákra, és dobjuk a citromleves vízbe. Amikor kész az összes alma, és minden menet közben szerzett sebünket gondosan bekötöztünk, jöhet a folytatás.Tegyünk egy lábasba három liter vizet. Gyújtsunk alá. Dobáljuk bele a fűszereket. A citromot alaposan mossuk meg, dörzsöljük meg jól a héját, majd egy zöldséghámozóval csak a sárga részt óvatosan hámozzuk le róla, és ezt a sárga héjat dobjuk a fűszerek mellé a készülő kompót levébe, majd facsarjuk bele a citrom levét is. Azért nem reszeltük a héját, hogy ne úszkáljon majd a kész kompót levében semmi a birsalmán kívül. Ha felforrt, főzzük a fűszereket nagyjából húsz percig, majd halásszuk ki mindet, és dobjuk a kukába.Adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Amint sikerült feloldódnia a lében a cukornak, mehet hozzá a kockákra vágott birsalma. Főzzük lassú tűzön nagyjából húsz percet, majd zárjuk le. Ha megkóstoljuk, és még kicsit kemény az alma, ne ijedjünk meg.
Takarjuk le fedővel, és hagyjuk úgy. Amire kihűl szépen megpuhulnak benne a birs kockák pont amennyire kell.A gyerekek nálunk nagyon szerették. Remélem, nektek is ízleni fog. :-)