Berkenyelikőr házilag fekete berkenyéből – házi arónialikőr

  • 2018.09.02.
  • 5

Mint azt a fekete berkenyebor, azaz aróniabor receptünknél már leírtuk, feleségem édesanyjának a kertjében van egy szép nagyra nőtt fekete berkenyebokor, amit idén le is szüreteltem - neki nem kellett. Hét kilogramm gyönyörűséges arónia bogyóval lettem akkor gazdagabb, aminek nagyobbik részéből (hat kilogramm) házi berkenyebor lett. A maradék egy kilónyit berkenyelikőrbe szántam, mert korábban olvastam már róla angol nyelvű oldalakon, de magyar receptet mindezeddig még nem találtam rá. Gondoltam, akkor hiánypótlok, és elkészítem a saját arónialikőr változatomat, és ha finom lesz, megosztom a fekete berkenyelikőr receptet veletek...Itt vagyok, és éppen ennek a bevezetőjét olvasod, ami azt jelenti, hogy jó lett. Finom lett. De nem csak egyszerűen finom lett, hanem kimondottan fantasztikus lett, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom az elkészítését.Hozzávalók a berkenyelikőrhöz:- 1 kg feketebe berkenye- 1.5 kg kristálycukor- 3 liter minőségi vodka- 1 liter csapvíz- 3-5 szem csillagánizs- 4 rúd egész fahéj- 6-7 szegfűszeg- 2 rúd vanília- 1 kicsi narancs héja (csak a külső narancssárga rész, a belső fehér nem)- 2 citrom leve (vagy 2 mokkáskanál citromsav)Berkenyelikőr elkészítése:Fogjunk egy hagyományos öt literes befőttes üveget (ezeknek még nem volt menetes a nyaka). Azért írom, hogy hagyományosat, mert az valóban öt literes, míg a manapság kapható, csavaros szájú nagy üvegek csak 4250 ml-esek, és abban nem fér el ez a mennyiség. Szóval, az üveg aljára szórjuk be a bogyókat, arra a szórjuk rá a cukrot, dobáljuk bele a fűszereket (a vaníliarudat hosszában vágjuk ketté). A narancsnak csak a külső héja kell, a belső fehér nem, mert az megkeseríti a likőrt. A legegyszerűbb zöldséghámozóval vágni, úgy pont annyit vágunk, amennyi kell. Ezt követően öntsük nyakon a vodkával. A bogyók szép lassan a felszínre fognak emelkedni, de ne törődjünk ezzel. Kavarjuk meg alaposan, és látni fogjuk, ahogy máris elkezd kioldódni az arónia bogyók csodás színe azonnal elkezd kioldódni. Takarjuk le, és hagyjuk pihenni két hétig úgy, hogy néha egy kicsit átkeverjük. Nem árt neki (sőt, inkább használ neki), ha meleg helyen van.Ha eltelt a két hét, akkor szűrjük le apró lyukú szűrőn. A bogyók jól felszívták a fűszeres vodkát, ezért ezt ki kell préselni. Egyszerűbb kipréselni, ha a leszűrt bogyókhoz öntünk egy liter vizet, majd gumikesztyűbe bújtatott kézzel először össszezúzzzuk a bogyókat, majd alaposan kinyomkodjuk, vagy gyümölcsprésen lepréseljük. Az így kapott lét öntsük hozzá a likőrhöz. Ezzel az egy liter vízzel a likőr töménységét is beállítjuk nagyjából 22%-ra, ami teljesen jó egy likőrnek.Keverjük össze alaposan, majd hagyjuk pihenni pár napig. Ez alatt a finom, porszerű kis szilárd részecskék leülepednek az üveg aljára. Ezt követően óvatosan, merőkanállal szedve (mindig a tetejéről az üvegnek) elkezdhetjük palackozni. Palackozás után hagyjuk pihenni legalább két, de akár három hónapig is. Ez alatt összegének az ízek és aromák. Karácsonyra már egészen biztosan rendkívül finom lesz.Kellemes likőr készítést kívánok mindenkinek. :-)