Anyósnyelv

  • 2017.04.14.
  • 9

Nálunk régen elképzelhetetlen volt a Húsvét anyósnyelv süti nélkül. Idén elkészítettem én is a családomnak. Direkt húsvétira szabtam az ovális kiszúróval, mintha csak egy-egy csokitojás lenne. De igazából bármilyen kiszúróval elkészíthető.A lényeg úgyis az, hogy nagyon finom, puha, omlós sütemény, ha ezt választjátok, tévedni nem lehet vele. Könnyen összeállítható, és nem baj, ha áll 1-2 napot, mielőtt kikerülne az asztalra, tehát egy fontos esemény, ünnep előtt pár nappal elkészíthető. Ha még nem ismerted, s nem kóstoltad, akkor itt az ideje!Hozzávalók a tésztához:- 60 dkg liszt- 40 dkg margarin- 20 dkg porcukor- 5 dkg kakaópor- 1 tojásHozzávalók a krémhez:- 10 dkg margarin- 8 dkg porcukor- 5 dkg liszt- 2 dkg cukor- 1 vaníliás cukor- 1 tojás- 3 dl tejHozzávalók a csokimázhoz:- 2-3 evőkanál olaj- 10 dkg étcsokoládé- 2-3 dkg fehércsokoládéÉs még:- sárgabaracklekvárAnyósnyelv elkészítése:A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órát. Aztán késfok vastagságúra (2-3 mm) nyújtjuk, és ovális kiszúróval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200-220 fokon 8-10 percig sütjük. Nagyon figyeljünk, hogy meg ne égjenek! Minden tűzhely más és más, így a hő, és idő elosztása is más lehet. Nálam az első adag hideg sütőbe ment 220 fokon, és 13 perc kellett ahhoz, hogy megsüljön. A második adag már csak 7 perc alatt készült el, és utána a hőfokot is vissza kellett venni. Tényleg nagyon kell figyelni, mert kicsi, és vékony tészta, hamar odaéghet. Ha kisültek, hagyjuk kihűlni őket.A krémhez a 10 dkg margarint a 8 dkg cukorral habosra keverjük. Az 5 dkg lisztet, 2 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, és 1 egész tojást simára keverjük a 3 dl tejjel, majd nagyon pici lángon (vagy gőz fölött) sűrű péppé főzzük. Hagyjuk kihűlni. Aztán kanalanként hozzáadjuk a cukorral kikevert margarinhoz, és habosra keverjük. Ezt a krémet nyomózsákba töltjük. Én egy tiszta uzsonnás tasakba tettem, összetömörítettem az egyik sarkánál, és egy nagyon picit levágtam a tasak sarkából. A tésztalapok peremét körbenyomjuk a krémmel, a közepébe baracklekvárt teszünk, és egy másik tésztalappal lefedjük. Ha minddel készen vagyunk, akkor az étcsokoládét egy kevés olajjal megolvasztjuk, és ecset segítségével lekenjük a sütink tetejét. Fél órára hűtőbe tesszük, majd a fehércsokit olvasztjuk meg egy kevés olajjal, és vékonyan rácsorgatjuk a sütire. Hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. Aztán ha ez is megvan, akkor előveszünk egy jól zárható dobozt, és elkezdjük belepakolni a süteményt. Ha végigraktuk az alsó sort, arra tegyünk egy réteg sütőpapírt, és utána a következő sort - így nem fog összeragadni a sütink a másik sütivel. Zárjuk le a dobozt, és hagyjuk állni legalább egy napig. Puha, és omlós lesz - ellenállhatatlan. :-)

Címkék

Húsvét