Ecetes kápia- és pritamin paprika télire (befőzés nélkül)

  • 2016.07.01.
  • 6

Éppen az idei adag vegyes
„dobálós” savanyúságunkat tettük el, és kimaradt belőle egy kevéske finom, ropogós, édes kápia paprika, és pár darab szintén finom, édes, ropogós pritamin paprika.Úgy döntöttünk, ezt a pár darabot eltesszük külön ecetes lében télire, hiszen szeretjük az ecetes paprikákat...Hozzávalók az ecetes kápia paprikához (2db 750ml-es üveghez):- 5-6 db kápia, pritamin vagy bármilyen édes paprika- koriander mag- mustármag- babérlevél- szemes színes borsA felöntőléhez:- 1.5 liter csapvíz- 1 dl 20%-os ecet- 3 evőkanál kristálycukor- 2 evőkanál konyhasó- késhegynyi borkénEcetes kápia paprika elkészítése:Mi most ezt borkénnel tartósítva tettük el, mert a paprikának nem tesz jót a forró felöntőlé és a dunsztolás, mert megpuhul, és íze is főtté válik. Mi ropogósan szeretjük, mintha friss lenne. Ezért a házi borkészítésnél már megismert borként hívtuk segítségül, hogy télire is el tudjuk tenni befőzés nélkül...Kezdjük azzal, hogy elmossuk az üvegeket, majd amíg azok szépen lecsepegnek, kezdjük el feldolgozni a paprikát; mossuk meg őket alaposan, majd csumázzuk ki. Váguk fel ízlésünknek megfelelő darabokra. A lecsepegett üvegeket vegyük magunk elé, és mindegyik aljára dobjunk 15 szem mustármagot, 6 szem koriander magit, 10 szem színes borsot. Ezt követően kezdjük el belepakolni a paprikákat, majd tűzzünk a paprikák közé mindkét üvegben 2-2 kisebb babérlevelet. Ha ezzel is megvagyunk, elkészíthetjük a felöntőlét (a hozzávalóknál felsoroltakat hidegen keverjük össze), és öntsük vele nyakon a paprikákat. árjuk le az üvegeket, és mehetnek is a kamra polcra. Egy évig biztosan elállnak a borkénnel. Legalább két-három hetet várjunk vele, hogy összeérjenek az ízek, utána bármikor fogyasztható.Kellemes paprika eltevést kívánunk! :-)