Ételízesítő házilag (szárított) - házi vegeta tartósítószer nélkül

  • 2016.06.05.
  • 6

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal
(Bővebb infó itt:
moksa.hu). Mondhatni, majdnem hogy csak tömény só plusz adalékanyagok, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is), holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások.Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi három éve a nedvesen elrakott házi ételízesítőt mutattuk be, most elkészítettük a szárított változatot is. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. De egy biztos, mindenképpen megéri elkészíteni...Hozzávalók az ételízesítőhöz:- 1.3 kg sárgarépa- 70 dkg petrezselyemgyökér
(fehérrépa)- 70 dkg karalábé- 40 dkg zeller- 4 db nagyobb paradicsom- 5 db paprika
(kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)- 3 nagy fej vöröshagyma- 7-8 gerezd fokhagyma- 30 dkg kelbimbó- 30 dkg karfiol- 30 dkg káposzta- 2 csokor petrezselyem zöld
(vagy 3 x 8 g szárított, morzsolt)- 2 csokor zeller zöld- konyhasó (elhagyható)Ételízesítő elkészítése:A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, turmixgéppel is ledarálhatja a zöldségeket, én a húsdarálót választottam. Daráljuk le a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Ezt követően tegyük az egészet egy nagy konyharuhába, majd csavarjuk ki belőle a nedvességet. Ha megvan, terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tálcába, majd tegyük meleg, szellős helyre, ahol pár nap alatt pergősre szárad.Miért kell só a szárított ételízesítőbe?Elvileg nem kell, akár el is hagyható. Azonban azt tudni kell, hogy ha nincs benne só, és párát kap, akkor elkezdhet penészesedni. A hozzáadott só ezt hivatott meggátolni. De aki úgy gondolja, hogy neki nem kell hozzá só, az akár el is hagyhatja, és száríthatja anélkül is.