Bodzavirág-limonádé: finom, hűsít és még egészséges is...

  • 2016.05.18.
  • 4

Szeretem a bodzavirág illatát, ízét és aromáját. Készítettünk már belőle többféle finomságot is (bodzaszörp, bodzavirágbor, bodzás házi joghurt, bodzavirágos puding), most pedig a bodzavirág-limonádén a sor. Az a legjobb a limonádékban, hogy friss alapanyagból készülnek főzés és tartósítás nélkül, így teljes mértékben benne maradnak a vitaminok, és az egészségünkre jótékony enzimek, ásványi anyagok...A bodzavirág-limonádé elkészítése annyira egyszerű, hogy akár teljesen kezdő háziasszonyok is bátran vállalkozhatnak rá, és egy garantáltan finom és hűsítő, ugyanakkor nagyon egészséges italt tehetnek az asztalra. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a kipróbálását, aki alapjában véve szereti a bodzát...Hozzávalók az bodzavirág-limonádéhoz:- 6-8 szép nagy bodzavirág- 3 liter víz- 2 evőkanál citromsav ízlés szerint, vagy
2 biocitrom
ízlés szerint- 3-4 evőkanál kristálycukor (készülhet mézzel is)Csak biocitrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, mert a boltban kapható citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, amely eljárás következményeként a gyümölcs héja alkalmatlanná válik az emberi fogyasztásra. Ezért étkezési célra vagy a boltban kapható szárított reszelt tasakos citromhéjat használjuk, vagy megbízható forrásból származó biocitromot.Minden bodza alkalmas emberi fogyasztásra? Nem, csak a fekete bodza. A mérgező rokona, a gyalogbodza nem fogyasztható. Az alábbi leírásból azt is megtudhatod, hogyan különböztessed meg őket:
Fekete bodza - a misztikus gyógynövényBodzavirág-limonádé elkészítése:
a bodzavirágokat nézzük át, hogy nincs-e rajtuk valami rovar. Ha van, óvatosan rázzuk le, nehogy az értékes virágpor odavesszen, mert könnyen kihullik a virágból.
Ezt követően egy kancsóba engedjünk langyos vizet, áztassuk bele a bodzavirágokat, facsarjuk bele a citromok levét (vagy ha biocitromot vettünk, citromkarikákat is rakhatunk bele). Takarjuk le, és tegyük 6-8 órára hűvös helyre. Néha kavargassuk meg. Amikor már szép opálos színe van a limodánénak, szűrjük le (ha citromsavat használtunk, nem valódi citromot, akkor azt is most keverjük hozzá). Fogyasszuk frissen, kitűnő hűsítő! ;)