Áfonyás minitorta

  • 2013.07.16.
  • 5

Lehetett volna most akár negyedike is és akkor csecse kis BB-torta lett volna belőle. Így viszont azoknak tudom ajánlani, akik 16-án ünneplik a (mini)szülinapjukat. Nem mintha csak szülinapra lehetne.Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:175 g puha vaj100 g cukor3 db tojás220 g liszt2 kiskanál sütőpor2 kiskanál vaníliakivonat (házi)4 evőkanál tejföl20-25 dkg áfonya2 dl hideg habtejszín1-2 evőkanál porcukor1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki.2. A vajat a cukorral és a tojással alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt és végül a lisztet és a sütőport is. A masszát a tortaformába öntjük.3. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük és kb. a felét beleszórjuk a masszába, és kézzel bele is nyomkodjuk őket - én legalábbis így csináltam, így szépen középre kerültek.4. Kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, de a tetején is látszik, ha már jó, kezd kicsit pirulni (persze csak ha jó a sütőnk:)
Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.5. Ha kihűlt, felverjük a tejszínt, a végén hozzáadjuk a porcukrot, ezzel megkenjük a sütemény tetejét és a maradék áfonyával díszítjük a tetejét.Nálam most kisebb formában készült, és a maradék tésztát kis muffinformákban sütöttem meg, az jó lesz reggelire.