Túrós-meggyes morzsás süti

  • 2013.06.24.
  • 3

Na hogy vagyunk? Túl az első hőhullámon? Jó azér' a hűvös, nem? A lángososok meg szívják a fogukat... hehe. Ilyenkor jönni a Balatonra szívás, viszont cserébe aki most nincs itt, süthet, mert már nincs meleg. Ilyet, mert ez például finom. Az meg sose baj. Már hogy finom a süti.Olyan régóta várakozik már ez a kép a receptre, hogy kicsit meg is sárgultak a szélei...
Hozzávalók 26-os tortaformához:150 g vaj120 g cukor 1 vaníliarúd kikapart magjai2 db tojás400 g túró1 citrom reszelt héja380 g liszt500 g meggy/málna1. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukor felét, a vaníliarúd kikapart magjait és a lisztet, és összemorzsoljuk. A morzsás tészta egyik felét egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába egyengetjük (picit nedves tenyérrel a legjobb), a másik felét félretesszük.2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat a maradék cukorral, a túróval és a citromhéjjal kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós tál tartalmához keverjük. Az így kapott krémet a tortaformába öntjük a morzsás alapra.3. A gyümölcsöt lecsepegtetjük, és kb. a felét rászórjuk a túrós masszára.4. A gyümölcs másik felét megforgatjuk a maradék morzsában, és így szórjuk a torta tetejére.5. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.Eredetileg a Díványon jelent meg.