Sós karamellás trüffel

  • 2013.05.31.
  • 2

Mert ezt álmodtam. Komolyan. Ahhoz képest, milyen menő a sós karamell-téma (vigyázni az önkitöltő okosalkalmazásokkal, mert könnyen sóskát csinálnak a sós karamellből), én még nem próbáltam eddig. Aztán egy este sós karamellás sütiket nézegettem a neten - ja, igen, tudok élni..:) és hogyhogynem sós karamellás bonbonnal álmodtam. Nem volt olyan vad, mint amit a Csokoládé című filmben az öreg a kirakatban csinál, de arra emlékszem, hogy egy kisfiú jött és elkezdte lesöpörni az asztalról a bonbonokat, úgy igazán, izomból, én meg sikítoztam, hogy ne, csak azt ne, az sós karamellás... Hát így szólt ez a rendkívül magasröptű álom. Nem volt nehéz bepasszintani a kis játékba, amibe a Falusi Libák blog Juliaja hívott meg Limarát és engem. Az volt a lényeg, hogy az álom szóra asszociálva kellett valamit alkotni. Hát én ezt alkottam. Ilyen fs időben ér is trüffelezni. Éljen a nyár. Mindig azt hittem, hogy június elsejei gyerekként a nyár szülötte vagyok, de 3-4 éve folyamatosan télikabátban ünnepelünk, úgyhogy ilyen ez a c'est la vie.Hozzávalók:10 dkg étcsoki8 dkg cukor1 dl habtejszín2 dkg vaj1 mokkáskanálnyi sókakaópor a hempergetéshez. már a golyók hempergetéséhez:)
1. A cukrot egy kis lábasba öntjük és közepes lángon - állandó felügyelet mellett - megvárjuk, míg elkezd karamellizálódni. Ha szép karamellszíne lett - mi más -, akkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a tejszínt és kevergessük addig alacsony lángra visszatéve, amíg a karamell teljesen felolvad.2. Ha volt türelmünk kivárni, akkor hozzáadjuk a vajat, a sót, elkeverjük, majd beletördeljük az étcsokit és összekeverjük.
3. Megvárjuk, míg kihűl, aztán hűtőbe tesszük egy éjszakára.4. Másnap golyókat söndörgetünk belőle és kakaóporban hempergetjük meg a golyókat.Innen jött a receptötlet.