River Cottage burger

  • 2013.05.23.
  • 6

Ezzel ezer éve lógok már. Isteni burger grillszezonra (vagy házon belüli sütögetésre) a River Cottage-os Hugh könyvéből. Nem is én csináltam, hanem Laci, de szerencsére attól még nem lett olyan randa, mint a szerző:)A húspogácsához:1 kg darált marhahús (eredetileg báránylapocka, de itt 100 km-es körzetben nincs olyan, úgyhogy nem pálya.)1 gerezd fokhagyma1 tk. egész római kömény1 tk. koriandermag1 tk. egész fekete borsfél rúd fahéj darabokra törvecsipetnyi chilipor3 tk. pirospaprika2 tk. sóA fűszeres joghurthoz:200 g natúr joghurtfél tk egész római köményfél tk koriandermag1 gerezd fokhagyma1 csipet só10-12 db mentalevél (elhagyható)8 db laposkenyér (naan)4-8 nagyobb salátalevélnéhány szelet uborka1 fej lilahagyma vékony szeletekre vágvaSzáraz serpenyőben illatosra pirítjuk a húspogácsához való római köményt, koriandert, borsot és fahéjat, majd mozsárban porrá őröljük, hozzáadjuk a chiliport, a paprikát, a szétzúzott fokhagymát és a sót, és a darált húshoz adjuk. Kézzel összegyúrjuk, és állni hagyjuk 1 órán át.Közben elkészítjük a fűszeres joghurtot: a római köményt és a koriandert száraz serpenyőben megpirítjuk, mozsárban porrá törjük és a joghurthoz adjuk, a fokhagymával, a sóval és a felaprított mentalevelekkel együtt.A húsból 8 db húspogácsát formázunk és vékonyan kiolajozott serpenyőben közepesnél kicsit nagyobb lángon megsütjük.A naan kenyér elkészítése:250 g liszt1 tk. só1 tk. olívaolaj1,5 dl langyos vízA lisztet tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. Az olajat 150 ml langyos vízhez adjuk és a liszthez öntjük, amit közben jól összekeverünk, hogy kissé ragacsos tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett felületen kb. 5 percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz (ha kell, adhatunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon annyira). Ha kész, letakarva 15 percig pihentetjük.Tálalás előtt nem sokkal nyolc részre vágjuk a tésztát, és mindegyik darabot lisztezett gyúrólapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Közben alaposan lisztezzük, hogy ne ragadjon oda a tészta.Magas lángon felforrósítunk egy vastag aljú teflonserpenyőt, majd ha már jó forró, kicsit alacsonyabbra vesszük a lángot. Előkészítünk egy tányért és letakarjuk konyharuhával - így tartjuk majd melegen a kész laposkenyereket.Lerázzuk a felesleges lisztet a kinyújtott laposkenyérről és óvatosan a forró serpenyőbe rakjuk. 1-2 percig hagyjuk sülni (közben kezd megkeményedni és emelkedni). Ha alánézünk és kezd az alja foltosodni, akkor spatulával megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük - kb. 1 percig.Ha minden kész van, összeállítjuk a burgert: laposkenyérre terítjük a salátaleveleket, uborkát és hagymát helyezünk rá, meglocsoljuk a fűszeres joghurttal és a húspogácsát a közepére rakjuk és összehajtjuk.