Pisztáciás csokis habcsóktorta - BB-torta 15.

  • 2013.05.06.
  • 8

Vagy magyarul emeletes pavlova elherdált drága jó kis pisztáciadarabokkal. Nigella Hogyan legyünk házi istennők című "régi" sütibibliájából van a recept, melyről annyit tudok mondani, hogy finomnak finom, de hogy marhára nem olyanok a színei, mint a könyvben a képen, az biztos. Kicsit megszaladhatott a képszerkesztőnél a kontraszt, vagy valami simli lehet a dologban, de ott minden sokkal sötétebb. Nem mintha számítana, csak mondom.És ha már BB-torta, jöjjön a havi Brúnó-adag. Kérdezitek, hogy milyen gyerek. Hát milyen lenne, szuper:) 15 hónapos és imádja a zenét például. Persze nem csoda, szisztematikusan treníroztuk kezdettől fogva. Mikor pici volt és nagyon fájt a hasa és mást se csinált, csak sírt, akkor a kék duna keringő/radetzky kombináció nyugtatta - no meg a tartós ringatás, óvatos keringőlépések és duhaj tapsmozdulatok szigorúan ütemre. (Vizuális típusok előnyben... Én szóltam. Nem röhög.) Aztán jöttek a házi kedvencek, Mraz, Bublé, ezeket fújja kívülről. No és persze gyerekvonalon is edződik, ott van a zeneovis cd és a már említett hopp juliska kánon, Orbán Józsit és a komplett 100 folk Celsiust családtagként kezeljük, a sggig érő hosszú haját lengető, 30 évvel ezelőtti hamvas arcú Halász Jutka Csiribirijét automatikusan indítja a youtube, (ennek ellenére még mindig nem jöttünk rá, mi szükség volt a "szárnyatlan szállj sült kappan" félmondatra, mikor csak totálisan összezavar és bonyolítja a memorizálást:), és a Paff a bűvös sárkányról, most, hogy századszor énekeljük együtt, tényleg el tudom képzelni, hogy esetleg egy befüvezett nagyfejű, Jani, a haverja meg csak a képzelet szüleménye:) És akkor ott van még a kacsatánc. Az. A kacsatánc. Mert hiába minden tartás, minden elv és terv, ha a wurlitzer a kacsatáncot dobja, akkor nyomod a kacsatáncot. Akár pizsamában vagy, akár télikabátban, csinálod és kész. Cserébe bugi Brúnó tényleg letáncol mindenkit a parkettről és úgy csörög a kedvenc dalaira, mint John Travolta fénykorában, leszámítva a trapézgatyát és Olivia Newton Johnt. Szóval ilyen.Hozzávalók:A habcsóklapokhoz:3 db tojásfehérje150 g kristálycukor1,5 evőkanál kakaópor1 mokkáskanál vörösborecetA krémhez:3 db tojássárgája30 g cukor1 evőkanál kakaópor1 evőkanál liszt1,5 dl tej1,5 dl habtejszín50 g étcsokoládépár csepp vaníliakivonat (elhagyható)pisztácia1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. Körberajzolunk egy kb. 15 cm átmérőjű tálat, hogy egyforma méretű köröket kapjunk.2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Ha felvertük, hozzáadjuk a kakaóport és a vörösborecetet és óvatosan, hogy ne nagyon törjön a hab, összekeverjük.3. A masszát a sütpapíros tepsire rajzolt körökben egyenletesen szétterítjük. Sütőbe toljuk és kb. 50 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.Közben elkészítjük a cukrászkrémet, hogy még az is ki tudjon majd hűlni.4. A tojások sárgáját felverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kakaóport és a lisztet.5. A tejet és a tejszínt egy kis lábasban megmelegítjük, a tojásos tál tartalmához keverjük és visszatesszük a tűzre. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha a krém besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az étcsokit és a vaníliakivonatot. Ha kész, félretesszük hűlni. (de ne hűtőbe). A legjobb az, ha egy hideg tálba állítjuk és kevergetjük - így elkerülhető, hogy a teteje megbőrösödjön.6. Ha a habcsóklapok és a krém is kihűlt, akkor felépítjük a tornyot. Minden habcsóklapot megkenünk a krémmel - jó bőven, mert jut - és a tetejét megszórjuk apróra vágott pisztáciával.(A pisztácia szinte alig érezhető, ezért mondtam az elején, hogy elherdáljuk a drága jó pisztáciát. Jobb lenne szerintem málnával vagy eperrel, és vagy felvert tejszínnel, de így magában, full csokisan is kiváló.