Kókuszos túró rudi torta - Petra-torta

  • 2013.04.23.
  • 4

Az már régen kiderült, hogy ha másért nem, a szerényen tökéletesnek becézett (dehát istenem, tényleg az:) túró rudi tortáért már megérte a blognak léteznie, de hogy mindig itt kössünk ki, az azért minden alkalommal meglep:) Na jó, nálam most nem ez volt a terv, de 5 szakácskönyvben néztem túrós recepteket és egyik sem tetszett, így végül visszakanyarodtam a bázisra és összekombináltam egy kis kókusszal. Ahogy a barátnőm szokta mondani, "hát, ezt sem sikerült elszúrni". Tényleg finom és nagyon egyszerű. Még annyi meló sincs vele, mint a klasszikus verzióval, mivel a kókusz miatt tömörebb a túrós rész, semmi spéci nem kell bele,, úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki, magas a sikerfaktor benne.(Ráadásul ez most cukor és lisztmentes is - ha van nyírfaporcukrotok, akkor a túrós részben is lehet azt használni méz helyett.(tudom, hogy itt ritkán vannak ilyesmik, de haladok a korral és ennyi édesség mellett már kezdek barátkozni a gondolattal, hogy a liszt és a cukor helyett valami kevésbé ártalmassal tömjem tele az édességeket. Azért ne aggódjatok, a hagyományos cuccok is maradnak:)
És hát akkor jöjjön a lényeg, amiért ez a torta ma készült: ma 3 éves a kis Petra, tesómék kislánya, Brúnó ruha- és egyben uncsitesója, a nemzetközi ruhatestvériség egyik alapítótagja. Mára már inkább uncsitesó, mint ruhatesó, a hercegnős farsangi jelmezt várhatóan nem fogjuk már megörökölni, de a csepp-Brúnó indulóruhatárának szerves részét szolgáltatta, melyért nem tudunk elég hálásnak lenni. Távtorta, mert pár száz kilométer elválaszt minket tőlük, de azért jár a torta és a kislányos színek. Boldog szülinapot Petra!Hozzávalók:A brownie-alaphoz:65 g vaj65 g étcsoki1 db tojás40 g nyírfacukor (vagy cukor)35 g kókuszreszelékA túrós részhez:500 g túró40 g méz (nyírfaporcukor vagy porcukor)1 citrom reszelt héja1,5 dl habtejszín50 g kókuszreszelék10 dkg étcsoki1.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki, ha szilikon, akkor nincs más tennivalónk.2. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokit és a cukrot és addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad. Ha kész, hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, és a legvégén jöhet a kókuszreszelék is, azzal is átkeverjük. A tortaformába öntjük és kb. 20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.Ha a brownie teljesen kihűlt, akkor elkészítjük a túrós szintet:3. Egy tálba adagoljuk a hozzávalókat (a tejszínt nem felverve, csak simán, folyékony állapotban) és jól elkeverjük - a túró minél kevésbé maradjon darabos.4. Egy kis lábasban megolvasztjuk az étcsokit (esetleg adunk hozzá 1-2 csepp étolajat),
majd lehúzzuk a tűzről és összeállítjuk a tortát.5. A brownie-alapot a tortaformában hagyjuk, rákanalazzuk a túrós massza felét, elegyengetjük, meglocsoljuk a csokival, össze-vissza kalimpálva a kanállal:), majd betesszük néhány percre a hűtőbe, hogy a csoki picit megdermedjen, majd elővesszük a tortát, rákanalazzuk a túró másik felét, és a tetejét is meglocsoljuk a csokival, az előző szinthez hasonlóan szakszerű módon:) Ennél rondább képződményeket simán kortárs művészetnek hívnak, úgyhogy csak bátran a csokizással.