Kakaós csigatorony

  • 2020.05.30.
  • 8

Teljes kiőrlésű liszttel készült kakaós csigák. Nagyon kényelmes, mert este bedagasztom, kicsit kelesztem, majd éjszakára a hűtőben pihen. Reggel még hidegen kinyújtom, megtöltöm a kakaós töltelékkel, tepsibe teszem a csigákat és ott kelesztem egy picit, aztán irány a sütő.A csigatoronyhoz szükség lesz desszertgyűrűkre. Nekem Tchibo-ból és Lidl-ből van, de az már nem kapható. Ilyen gyűrűkre gondolok (jó, ha van hozzá a kinyomó korong is, mert azzal tényleg könnyen ki lehet szedni belőle a megsült csigatornyot).Hozzávalók (22-24 kisebb csigához):250 ml langyos tej1 tk. cukor25 g friss élesztő120 g olvasztott vaj2 tojás250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt250 g tönköly finomliszt60 g cukornagy csipet sóTöltelék:140 g enyhén olvasztott vaj, nem teljesen folyós210 g cukor (12 ek.)6 ek. holland kakaó (60 g)Amennyiben reggel akarunk friss csigákat enni, akkor este is be lehet dagasztani a tésztát és hűtőben pihentetni. Természetesen kelesztés után azonnal is süthető, a hűtős fázist ki lehet hagyni. A langyos tejet, teáskanálnyi cukrot és élesztőt összekeverem, hagyom pihenni 5-10 percet. Addig egy nagy kelesztőtálba kimérem a liszteket, sót, cukrot, hozzáadom az olvasztott vajat, a villával kissé felvert tojásokat, majd az élesztős keveréket is beleöntöm. A robotgép dagasztókarjával egy puha bucit dagasztok belőle. Hagyom fél órát kelni szobában (leginkább mikróban, vagy kikapcsolt sütőben szoktam keleszteni). Aztán éjszakára hűtőbe teszem. Ha ezt a lépést ki akarom hagyni, akkor egy olyan 40-50 perces kelesztés után már tölteni is szoktam a tésztát és megy a sütőbe.A töltelékhez az olvasztott vajat a cukorral és kakaóval összekeverem.Lisztezett felületen vékonyra nyújtom (a tésztát két adagban szoktam kicsit nagyobb mint A4-es méretre nyújtani). Megkenem a kakaóval. Szorosan feltekerem majd mivel gyűrűbe került olyan 3 cm széles csigákat vágtam. Ha simán tepsibe tesszük, akkor vékonyabb, akár 2 cm-es csigák is készülhetnek.A gyűrűket kivajaztam, belecsúsztattam a csigákat. Hagyom kelni 20 percet tepsiben. 180 fokon nagyjából 25 perc alatt sülnek meg.Van aki a végén porcukrot szór a csigákra, én nem szeretem a porcukrot, néha inkább a meleg csigákat cukorsziruppal locsolom meg- egy az egy arányban cukor és vizet forralok és a még meleg csigákra öntöm. Persze ezt a lépést csak akkor tegyétek, ha nem gond a sok cukor :DReggelire kávé, kakaó mellé tökéletes. Másnap mikróban újramelegítve újra puha csigáink lesznek.