Narancsos máktorta

  • 2020.04.05.
  • 5

A korábban bevált mákos piskótába ezúttal narancskrém került. Andris szülinapját ünnepeltük még március elején ezzel a tortával (is).Hozzávalók (20 cm-es tortakeretbe):Mákos piskóta:6 nagy tojás (L-es) (nagyjából 300 g - 180 g fehérje+ 120 g sárgája)12 ek. cukor (230 g)12 ek. olaj (100 g )1 tk. sütőpor12 ek. darált mák (Aldiban kapható kész darált mákot használtam, ez azért nincs túlságosan megdarálva) (120 g )6 ek. tönköly finomliszt (200-210 g)Narancskrémhez:2 narancs reszelt héja+leve100 g nádcukor3 nagy tojás (L-es)50 g vaj250 g mascarpone200 ml tejszín kemény habbá verve1/4 zselatin fixA mákos piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 180 fokra. 20 cm-es tortakeretet előkészítek, aljába sütőpapírt teszek. A 6 tojást szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat kanalanként. Félreteszem a robotgépet és spatulával óvatosan beleforgatom a sütőport, darált mákot és az átszitált lisztet. Tepsibe egyengetem, majd nagyjából 30-40 perc alatt megsütöm. Mindenképpen tűpróbával ellenőrzöm, hogy készen van-e. A piskótám szép egyenes felületű lett. Ha kihűl négy egyforma vastagságú tortalapot vágok belőle.Elkészítem a narancskrémet is. A narancsok levét és reszelt héját a cukorral és vajjal egy lábosba teszem. Összemelegítem addig, hogy a cukor és vaj is elolvadjon. A tojásokat egy tálkában villával kissé felverem. A narancsos-cukros-vajas keveréket leveszem a tűzről és habverővel hozzákeverem a tojásokat. Alacsony lángra visszateszem és addig kevergetem, míg sűrű krémet nem kapok. Nem cél a tojásokból rántottát készíteni, ezért alacsony lángon készítsük. Ha elkészült a narancskrém, akkor átpasszírozom egy sűrű szitán. Hagyom teljesen kihűlni.A krémet véglegesítem. Robotgéppel összekeverem a kihűlt narancskrémet a mascarponéval, beleszórom a zselatin fixet, majd spatulával beleforgatom a kemény tejszínhabot.Összeállítom a tortát.Egy tortakeretbe fóliát teszek (hogy később könnyű legyen elválasztani), bele a legalsó tortalapot úgy, hogy egy kevés krém körül tudja ölelni.
A krémből 2 evőkanálnyit félreteszek, azzal fogom a tetejét dekorálni. Beleteszem a krém negyedét, jön a második lap, rá a krém és így tovább, míg a torta tetejére is rákerül az utolsó negyed adag krém. Villával csíkokat mintázok bele. Hűtőbe teszem éjszakára dermedni. másnap elválasztom a kerettől. A tetejére habzsákból krémet nyomok, szórok rá kevés mákot. A torta oldalát egy éles késsel körbekenem, hogy szép sima legyen a felülete. Mákot szórok az oldalára az alsó részére.