Meggyes-citromos máktorta

  • 2020.02.03.
  • 2

A mák, a meggy és a citrom nagyon jó barátok. Egy könnyed tortát sütöttem, a piskótájába sok darált mákkal. A rétegek között joghurtos meggyhab, a tetején mascarpones citromhab van.
Hozzávalók (22 cm-es tortakeretbe):Mákos piskóta:6 nagy tojás (L-es)12 ek. cukor12 ek. olaj1 tk. sütőpor12 ek. darált mák (Aldiban kapható kész darált mákot használtam, ez azért nincs túlságosan megdarálva)6 ek. tönköly finomlisztMeggy krémhez:500 g magozott meggy (nálam fagyasztott)3 ek. cukor1/2 tk. vaníliaőrlemény200 g görög joghurt200 ml tejszín kemény habbá verve6 lapzselatin2 ek. porcukor (vagy ízlés szerint)Citromkrémhez:2 kezeletlen citrom170 g cukor50 g vaj3 nagy tojás (L-es(250 g mascarpone200 ml tejszín kemény habbá verve1/4 zselatin fixA mákos piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 180 fokra. 22 cm-es tortakeretet előkészítek, aljába sütőpapírt teszek. A 6 tojást szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat kanalanként. Félreteszem a robotgépet és spatulával óvatosan beleforgatom a sütőport, darált mákot és az átszitált lisztet. Tepsibe egyengetem, majd nagyjából 30-40 perc alatt megsütöm. Mindenképpen tűpróbával ellenőrzöm, hogy készen van-e. A piskótám szép egyenes felületű lett. Ha kihűl három egyforma vastagságú tortalapot vágok belőle.Elkészítem a meggypürét is a krémhez. A fagyasztott meggyet a cukorral és vaníliával alaposan összeforralom. Gumikesztyűt húzok és egyesével ellenőrzöm nincs-e benne meggymag. Botmixerrel alaposan pürésítem, majd átpasszírozom (bár nem sokminden marad benne, szépen le lehet turmixolni). Félreteszem hűtőbe felhasználásig.
Elkészítem a citromkrémet is. A citromok levét és reszelt héját a cukorral és vajjal egy lábosba teszem. Összemelegítem addig, hogy a cukor és vaj is elolvadjon. A tojásokat egy tálkában villával kissé felverem. A citromos-cukros-vajas keveréket leveszem a tűzről és habverővel hozzákeverem a tojásokat. Alacsony lángra visszateszem és addig kevergetem, míg sűrű krémet nem kapok. Nem cél a tojásokból rántottát készíteni, ezért alacsony lángon készítsük. Ha elkészült a citromkrém, akkor átpasszírozom egy sűrű szitán. Hagyom teljesen kihűlni.A krémeket véglegesítem: a meggyszószból kimérek 500 ml-t. A 6 lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatom. A meggyből 3 evőkanálnyit mikróban fél perc alatt felforrósítom és belekeverem a megpuhult lapzselatinokat, addig, hogy teljesen elolvadjon a zselatin. A hideg meggyhez keverem a zselés meleg meggyet is. Kézi habverővel alaposan elkeverem, hozzáadom a görög joghurtot és porcukrot. Végül spatulával beleforgatom a kemény tejszínhabot.A citromkrémet is véglegesítem. Robotgéppel összekeverem a kihűlt citromkrémet a mascarponéval, beleszórom a zselatin fixet, majd spatulával beleforgatom a kemény tejszínhabot.Összeállítom a tortát.Egy tortakeretbe fóliát teszek (hogy később könnyű legyen elválasztani), bele a legalsó tortalapot. Kanalazok rá 400 g meggykrémet (érdemes mérni, hogy egyforma rétegek legyenek). Megy rá a második tortalap, újabb 400 g meggykrém.
Végül az utolsó tortalapra is került 400 g citromkrém. A tortát néhány órára hűtőbe teszem, de legjobb ha egy éjszakát pihen. A megmaradt krémeket dobozban hűtőbe teszem. Abból fogom a tetejét dekorálni.